Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 16:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξύπνα στις 4, μίλα σπάνια, τρώγε μόνο σαλάτες» – Το μαρτύριο της Χολμς;

Για τι κατηγορεί η ιδρύτρια της Theranos τον παλιό της σύντροφο

«Ξύπνα στις 4, μίλα σπάνια, τρώγε μόνο σαλάτες» – Το μαρτύριο της Χολμς;

Για να γίνει μία γυναίκα επιτυχημένη επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος πρέπει να ξυπνά στις 4 τα ξημερώματα, να μην αργεί ποτέ ούτε για ένα λεπτό, να μιλά σπάνια και να τρώει μόνο σαλάτες. Τουλάχιστον αυτή ήταν η «συνταγή» που ακολουθούσε η Ελίζαμπεθ Χολμς, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη δίκη για το σκάνδαλο της Theranos.

Στο αποκορύφωμα της επιτυχίας της, η Χολμς εμφανιζόταν στα περιοδικά σαν ένας θηλυκός Στιβ Τζομπς, που θα έφερνε την επανάσταση στη βιομηχανία της υγείας, μέσω της τεχνολογίας που επέτρεπε τη διενέργεια μιας σειράς διαγνωστικών εξετάσεων εύκολα και φθηνά, μόνο με μία σταγόνα αίμα. Όπως αποδείχθηκε, η «επανάσταση» της Theranos ήταν ένα ψέμα, αφού η τεχνολογία της Χολμς δεν δούλεψε ποτέ. Όμως ένα καλοστημένο ψέμα ήταν και η εικόνα την οποία παρουσίαζε η νεαρή επιχειρηματίας προς τα έξω.

Οι δικηγόροι της Χολμς, η οποία κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 20 ετών γιατί εξαπάτησε τους επενδυτές και τους πελάτες της εταιρείας της, επιχειρούν να πείσουν τους ενόρκους ότι η ιδρύτρια της Theranos ήταν και εκείνη ένα θύμα.

«Ξύπνα στις 4, μίλα σπάνια, τρώγε μόνο σαλάτες» – Το μαρτύριο της Χολμς;-1
Η Ελίζαμπεθ Χολμς κλαίει καθώς διαβάζονται μηνύματα του Σάνι Μπαλουάνι. (σκίτσο: Reuters/VICKI BEHRINGER)

Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων της, η Χολμς υπήρξε θύμα του τότε συντρόφου της και Νο2 της Theranos, Σάνι Μπαλουάνι, ο οποίος την κακοποιούσε συναισθηματικά και σεξουαλικά.

Στο πλαίσιο της κατέθεσής της, η Χολμς ισχυρίστηκε ότι έπειτα από τον βιασμό της όσο ήταν φοιτήτρια στο Στάνφορντ, ο κατά 20 χρόνια μεγαλύτερός της Μπαλουάνι της υποσχέθηκε ότι θα την προστάτευε. «Μου είπε ότι τώρα που τον γνώρισα, είμαι ασφαλής», είπε.

Οι δύο τους συνήψαν σχέση, η οποία διήρκεσε για περισσότερα από 10 χρόνια και εκείνος άρχισε να δουλεύει στη Theranos το 2009.

«Καταλάβαινα ότι ήταν ένα πολύ επιτυχημένο πρόσωπο στις επιχειρήσεις», καθώς είχε δουλέψει με τον Μπιλ Γκέιτς και είχε πουλήσει μία εταιρεία λογισμικού, είπε για τον Μπαλουάνι.

Μάλιστα, ο Μπαλουάνι την έπεισε ότι εκείνη δεν είχε ιδέα από business και πως ό,τι σκεφτόταν ήταν λάθος. «Μου είπε ότι δεν ήξερα τι κάνω στις business, πως ό,τι πίστυα ήταν λάθος, πως τον εξέπληττε η μετριότητά μου και πως εάν ακολουθούσα το ένστικτό μου, θα οδηγούμουν στην αποτυχία», κατέθεσε η Χολμς.

«Ξύπνα στις 4, μίλα σπάνια, τρώγε μόνο σαλάτες» – Το μαρτύριο της Χολμς;-2
φωτ.: AP

Όπως φάνηκε από τις ιδιόχειρες σημειώσεις της που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, η Χολμς ζούσε κάθε λεπτό της ζωής της με βάση τις οδηγίες που της έδινε ο Μπαλουάνι.

Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ξυπνά στις 4 τα ξημερώματα, ενώ το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει μόλις σηκώνεται ήταν να «ευχαριστεί τον Θεό», γιατί «τα περισσότερα πράγματα δεν έχουν λογική».

Τέτοιος ήταν ο βαθμός του ελέγχου που ασκούσε ο Μπαλουάνι πάνω στη ζωή της, ώστε είχε οδηγίες ακόμα και για το πότε να πλύνει το πρόσωπό της.

«Ξύπνα στις 4, μίλα σπάνια, τρώγε μόνο σαλάτες» – Το μαρτύριο της Χολμς;-3

4:00-4:15: Πλύνε πρόσωπο, άλλαξε.

4:15-4:45: Διαλογίσου, καθάρισε το μυαλό σου.

4:45-5:20: Γυμναστική.

5:20-6:20: Άλλαξε, κάνε ντους, μοιράσου, τελειοποίησε.

6:20-6:30: Προσευχήσου.

Ακόμα και το τι θα έπρεπε να φάει μέσα στην ημέρα ήταν προκαθορισμένο. Όπως είπε η Χολμς στην κατάθεσή της, ο Μπαλουάνι την είχε πείσει ότι έπρεπε να τρώει τροφές που θα την έκαναν αγνή.

6:30-6:45: Πρωινό (μπανάνα, τυρόγαλο).

6:45: Οδήγησε στην Theranos.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με τόφου & ταμπουλέ, με πράσινο χυμό.

Βραδινό: μπρόκολο με κινόα.

Μάλιστα, η Χολμς είχε και ένα δεύτερο σημείωμα, στο οποίο είχε γράψει οδηγίες για τη συμπεριφορά της, σε μία προφανή προσπάθεια να παρουσιάζεται σαν μια άλλη από αυτή που ήταν πραγματικά.«Ξύπνα στις 4, μίλα σπάνια, τρώγε μόνο σαλάτες» – Το μαρτύριο της Χολμς;-4

Κάνω ό,τι πω – λέξη προς λέξη.

Δεν αργώ ποτέ ούτε ένα λεπτό.

Δεν δείχνω ενθουσιασμό. Ήρεμη, άμεση,  αιχμηρή.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Δεν είμαι παρορμητική.

Δεν αντιδρώ.

Κινούμαι πάντα προληπτικά.

Γνωρίζω το αποτέλεσμα από κάθε συνάντηση.

Δεν διστάζω.

Παίρνω συνεχώς αποφάσεις και τις αλλάζω όταν χρειάζεται.

Δίνω ΑΜΕΣΑ σχόλια, χωρίς συναίσθημα.

Μιλάω σπάνια. Όταν το κάνω ΕΝΤΟΝΑ και ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ.

Ξεσκεπάζω τις βλακείες άμεσα.

Τα χέρια μου είναι πάντα στις τσέπες μου ή κάνουν χειρονομίες.

Είμαι απολύτως παρούσα.

Ο Μπαλουάνι, που επίσης κατηγορείται για απάτη, αρνείται τις κατηγορίες. Η δίκη του θα αρχίσει στις αρχές του 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ελίζαμπεθ Χολμς: Ένας βιασμός, μία «δολοφονία» και ένα σκάνδαλο

Μέσα στο μυαλό της απατεώνισσας: Το μυστικό σχέδιο της Ελίζαμπεθ Χολμς να γίνει ο Στιβ Τζομπς

Σκάνδαλο Theranos: Τι αποκαλύπτουν τα SMS ανάμεσα σε Χολμς και Μπαλουάνι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News