Business & Finance Τρίτη 4/01/2022, 07:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο Theranos: Ένοχη κρίθηκε η Ελίζαμπεθ Χολμς

Σκάνδαλο Theranos: Ένοχη κρίθηκε η Ελίζαμπεθ Χολμς

Ένοχη για απάτη σε βάρος των επενδυτών της Theranos κρίθηκε η Ελίζαμπεθ Χολμς, έπειτα από μία δίκη που διήρκεσε μήνες. Οι ένορκοι την βρήκαν ένοχη σε τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ αυτών της συνωμοσίας για τη διάπραξη απάτης βάρος των επενδυτών. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες, οι οποίες επισείουν ποινή φυλάκισης έως 20 ετών η κάθε μία. 

Η Χολμς αντιμετώπιζε συνολικά 11 κατηγορίες, ενώ βρέθηκε αθώα σε τέσσερις κατηγορίες που σχετίζονται με την εξαπάτηση του κοινού. 

Στις τρεις υπόλοιπες κατηγορίες, οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση. 

Η Χολμς, ιδρύτρια μίας εταιρείας που είχε κάποτε αποτίμηση 9 δισ. δολαρίων και αποτελούσε το «αγαπημένο παιδί» της Silicon Valley, υποσχόταν ότι θα φέρει την επανάσταση στη βιομηχανία της υγείας. Όμως, το success story της, με τα πολυάριθμα εξώφυλλα που την παρουσίαζαν σαν ένα θηλυκό Στιβ Τζομπς, άρχισε να καταρρέει το 2015, όταν έρευνα της Wall Street Journal διαπίστωσε ότι η δήθεν επαναστατική τεχνολογία της Theranos, που υποσχόταν να κάνει μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις εύκολα και φθηνά, με μία σταγόνα αίμα, δεν δούλεψε ποτέ. 

Στη δίκη, οι εισαγγελείς κάλεσαν περίπου 30 μάρτυρες, για να αποδείξουν ότι η Χολμς γνώριζε πως το προϊόν που πουλούσε σε επενδυτές και ασθενείς ήταν μία απάτη. 

Μία σειρά από διευθυντές εργαστηρίου κατέθεσαν ότι είχαν ενημερώσει την Χολμς για τα προβλήματα της τεχνολογίας, αλλά πήραν οδηγίες να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες τους. 

Οι δικηγόροι της, ωστόσο, την παρουσίασαν σαν  μία αφοσιωμένη και φιλόδοξη επιχειρηματία, που τάραζε τα νερά σε μία ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Η ίδια η Χολμς παραδέχθηκε τα λάθη της, αλλά επέμεινε ότι ουδέποτε εξαπάτησε εν γνώσει της τους ασθενείς και τους επενδυτές. 

Η Ελίζαμπεθ Χολμς παραμένει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποινής της. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σκάνδαλο Theranos: 20 χρόνια φυλακή για τη γυναίκα που θα άλλαζε τον κόσμο;

«Ξύπνα στις 4, μίλα σπάνια, τρώγε μόνο σαλάτες» – Το μαρτύριο της Χολμς;

Η γέννηση μίας απατεώνισσας: O προ-προ-προ-πάππους της Ελίζαμπεθ Χολμς και το σκάνδαλο Theranos

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News