Business & Finance Τρίτη 4/01/2022, 12:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ η εμπορική συμφωνία που καλύπτει το 1/3 του πλανήτη

Ο λόγος για τη Regional Comprehensive Economic Partnership

Σε ισχύ η εμπορική συμφωνία που καλύπτει το 1/3 του πλανήτη

Σε ισχύ βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών, η οποία καλύπτει το 1/3 όλου του κόσμου. Ο λόγος για τη Regional Comprehensive Economic Partnership, γνωστή και ως RCEP, στην οποία συμμετέχουν 15 χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας 

Στην εμπορική συμφωνία λαμβάνει μέρος η Κίνα, αλλά όχι οι ΗΠΑ, καλύπτοντας το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού (2,2 δισ. άνθρωποι) και το 30% της παγκόσμιας οικονομίας (26,2 τρισ. δολάρια). Μεγέθη, καθόλου αμελητέα. 

Είναι δε, σαφώς μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ – Μεξικό – Καναδά ή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Στη RCEP, ειδικότερα, συμμετέχουν οι Νότια Κορέα, Κίνα Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.  

Με βάση τα όσα έχουν υπογραφεί, η συμφωνία θα επιτρέπει μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερες διευκολύνσεις σε εξαγωγές, υπηρεσίες, εφοδιαστικές αλυσίδες, logistics και επενδύσεις. 

Εκτός από τα προφανή εμπορικά και οικονομικά οφέλη, για τους αναλυτές η ενεργοποίηση της RCEP ισοδυναμεί με μεγάλη γεωπολιτική νίκη της Κίνας έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν την επιρροή τους σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη να φθίνει διαρκώς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. στα τέλη του 2022

«Εκεχειρία» ΗΠΑ – Ευρώπης για τους δασμούς σε ουίσκι και Harley Davidson

USMCA: «Σύμπλευση» Καναδά με το Μεξικό για αναθεώρηση όρων της συμφωνίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News