Business & Finance Σάββατο 11/12/2021, 10:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TSMC: Συζητήσεις για λειτουργία εργοστασίου μικροτσίπς στην Ευρώπη

Στη Γερμανία

TSMC: Συζητήσεις για λειτουργία εργοστασίου μικροτσίπς στην Ευρώπη

Σε προκαταρκτικές συζητήσεις για τη δημιουργία εργοστασίου ημιαγωγών – μικροτσίπς στη Γερμανία βρίσκονται η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) και η κυβέρνηση του Βερολίνου. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας, η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως οι κρατικές επιχορηγήσεις, η ζήτηση και το εργατικό δυναμικό. 

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών επέρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η οποία βιώνει σημαντικές ελλείψεις μικροτσίπς, κάτι το οποίο φρενάρει την παραγωγή. 

Σε αυτό το πλαίσιο, παράγοντες των Βρυξελλών αναζητούν τρόπους αύξησης της παραγωγής στη Γηραιά Ήπειρο και απεξάρτησης από τις εισαγωγές, οι οποίες κυρίως αφορούν τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και ιδίως, την Ταϊβάν. 

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ευρωπαϊκή παραγωγή ημιαγωγών να φθάσει στο 20% της συνολικής παραγωγής έως το 2030. 

Μέχρι στιγμής, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, δεν έχει γίνει κουβέντα για τις πιθανές τοποθεσίες του νέου εργοστασίου. 

H TSMC είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ημιαγωγών παγκοσμίως, με σημαντικό μέρος της παραγωγής να βρίσκεται στην Ταϊβάν. 

Φέτος, ωστόσο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της αυξημένης ζήτησης, έχει ξεκινήσει την κατασκευή μονάδας στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ένα project αξίας 12 δισ. δολαρίων. 

Σύντομα δε, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες και για την κατασκευή εργοστασίου στην Ιαπωνία, έργο ύψους 7 δισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News