Business & Finance Πέμπτη 30/12/2021, 15:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Τα μέτρα για τις μονοπωλιακές τακτικές «γονάτισαν» τη Didi

Κίνα: Τα μέτρα για τις μονοπωλιακές τακτικές «γονάτισαν» τη Didi

Απώλειες ύψους 4,7 δις. δολαρίων ανακοίνωσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, η Didi, για το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτοντας το πλήγμα που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλε στον ευρύτερο κλάδο η κινεζική κυβέρνηση. Οι ζημίες του τελευταίου τριμήνου θα υποχρεώσουν την εταιρεία να αναβάλει τα σχέδιά της για είσοδο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που προγραμμάτιζε για το 2022.

Ο κινεζικός κολοσσός έγινε «στόχος» των μεταρρυθμίσεων του Πεκίνου, το οποίο προχώρησε σε μία σειρά αλλαγών επικαλούμενη την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και την θέσπιση υγιούς ανταγωνισμού στον τεχνολογικό κλάδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Didi, καταγράφηκαν 6,6 δις. δολάρια σε πωλήσεις, πτώση της τάξης του 13% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 1,6% σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταρεία προετοιμάζεται να διαγραφεί από το χρημαστιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα προχωρησε σε επικαιροποίηση του νόμου για τον ανταγωνισμό  με προτεινόμενες τροποποιήσεις, όπως τη ραγδαία αύξηση των προστίμων και τη διεύρυνση των κριτηρίων, αναφορικά το πώς κρίνεται μια εταιρεία ότι ελέγχει την αγορά.

Τους προηγούμενους μήνες ενέτεινε τον έλεγχο στους διαδικτυακούς κολοσσούς, ανησυχώντας για μονοπωλιακές πρακτικές και πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό επέβαλε υψηλά πρόστιμα και αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία τους.

Στις εταιρείες αυτές συμπεριλαμβάνονται οι Baidu, Tencent, Didi Chuxing, SoftBank και μια θυγατρική εταιρεία της ByteDance, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SAMR).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Didi: Μπλοκ στην πώληση μετοχών σε μερίδα επενδυτών

Ρωσία: «Τσουχτερό» πρόστιμο στην Google

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News