Business & Finance Σάββατο 20/11/2021, 20:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Γιατί επέβαλε νέα πρόστιμα σε τεχνολογικές εταιρείες

Το Πεκίνο έχει εντείνει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στις διαδικτυακές πλατφόρμες

Κίνα: Γιατί επέβαλε νέα πρόστιμα σε τεχνολογικές εταιρείες

Την επιβολή νέων προστίμων σε κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες ανάμεσά τους και οι Alibaba, Baidu, JD.com και Geely, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η ρυθμιστική αρχή για τις αγορές της Κίνας, επειδή δεν δήλωσαν 43 συμφωνίες που χρονολογούνται από το 2012 στις αρμόδιες αρχές. Στην ανακοίνωσή της η Κρατική Διοίκηση Εποπτείας της Αγοράς (SAMR), αναφέρει ότι οι εταιρείες μην δηλώνοντας τις συμφωνίες παραβίασαν την νομοθεσία κατά του μονοπωλίου.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 500.000 γιουάν (78.000 δολάρια) η καθεμία, ποσό που είναι το ανώτατο όριο βάσει του νόμου κατά του μονοπωλίου της ασιατικής χώρας. Όπως αναφέρει το Reuters, σε αίτημα για κάποιο σχόλιο, οι προαναφερόμενες εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν.

Το Πεκίνο έχει εντείνει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στις διαδικτυακές πλατφόρμες, εγκαταλείποντας την προσέγγιση laissez-faire (όπου οι συναλλαγές των ιδιωτών δεν επηρεάζονται από την παρέμβαση του κράτους). Η μεταστροφή αυτή της κυβέρνησης έχει να κάνει με έναν σκεπτικισμό αναφορικά με τον κίνδυνο της κατάχρησης από μεριάς τεχνολογικών εταιρειών της δεσπόζουσας θέσης τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται πλήττοντας έτσι τον ανταγωνισμό, ενώ φωνές ανορθώνονται επίσης σχετικά με τη δυνητική κατάχρηση των  δεδομένων των καταναλωτών και παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Η πρώτη υπόθεση αφορά μια εξαγορά το 2012 στην οποία συμμετείχαν η Baidu και μια συνεργαζόμενη εταιρεία και η πιο πρόσφατη τη φετινή συμφωνία μεταξύ της Baidu και της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely για τη δημιουργία μιας εταιρείας οχημάτων νέας γενιάς.

Άλλες συμφωνίες περιλαμβάνουν την εξαγορά της κινεζικής εταιρείας ψηφιακής χαρτογράφησης και πλοήγησης AutoNavi από την Alibaba το 2014 και την εξαγορά του 44% της Ele.me το 2018 που την κατέστησε τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας υπηρεσιών παράδοσης τροφίμων.

Παρά την επιβολή των προστίμων, η ρυθμιστική αρχή στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι συμφωνίες αυτές δεν περιόρισαν τον ανταγωνισμό ούτε τον εξάλειψαν.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η SAMR επέβαλε πρόστιμο στην China Literature η οποία έχει τη στήριξη των Alibaba και Tencent και στη Shenzhen Hive Box ύψους 500.000 γιουάν στην καθεμία, επειδή δεν δήλωσαν σωστά προηγούμενες συμφωνίες, η πρώτη φορά που προέβη σε τέτοια κίνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

O ιδιοκτήτης της Evergrande ξεπουλάει περιουσιακά του στοιχεία για αποπληρωμή χρεών

BofA: Οι επενδυτές απομακρύνονται από τις μετοχές των τεχνολογικών

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News