Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 08:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tencent: Πρόστιμο από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας

Η εταιρεία προέβη σε αντιμονοπωλιακές συμφωνίες με δισκογραφικές εταιρείες

Tencent: Πρόστιμο από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας

Πρόστιμο στον τεχνολογικό κολοσσό Tencent επέβαλλαν οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, απαγορεύοντας παράλληλα να συνάπτει αποκλειστικές συμφωνίες για τα πνευματικά μουσικά δικαιώματα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Σάββατο, για αθέμιτες πρακτικές στην αγορά μουσικής στο διαδίκτυο μετά την εξαγορά της China Music Corporation.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εντείνει τις αντιμονοπωλιακές έρευνες τους τελευταίους μήνες προς τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 2,75 δισ. δολαρίων στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Η Κρατική Ρυθμιστική Διοίκηση της Αγοράς (SAMR), στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι διερεύνησε τις δραστηριότητες της Tencent στην αγορά των υπηρεσιών συνεχούς ροής μουσικής στην Κίνα, στην οποία τα πνευματικά δικαιώματα για τη μουσική αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τους καλλιτέχνες.

Στα μέσα Ιουλίου η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή έδωσε εντολή στη θυγατρική της Tencent να τερματίσει τις συμφωνίες για τα αποκλειστικά δικαιώματα με τις δισκογραφικές εταιρείες τα οποία και είχε χρησιμοποιήσει για να ανταγωνιστεί με μικρότερες εταιρείες streaming.

Η Tencent κατείχε περισσότερο από το 80% των αποκλειστικών δικαιωμάτων μετά τις εξαγορές της, όπως τονίζει η ρυθμιστική αρχή.

Η SAMR δήλωσε ότι η Tencent και οι συνδεδεμένες εταιρείες της δεν πρέπει να συνάπτουν αποκλειστικές συμφωνίες για τα πνευματικά δικαιώματα και οι υπάρχουσες συμφωνίες πρέπει να τερματιστούν εντός 30 ημερών μετά την εντολή. Επίσης της επέβαλε πρόστιμο πρόστιμο 500.000 γιουάν (77.150 δολάρια).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσε ότι θα απορρίψει το σχέδιο της Tencent για συγχώνευση των δύο κορυφαίων κινεζικών ιστοσελίδων συνεχούς ροής βιντεοπαιχνιδιών, Huya και DouYu, για αντιμονοπωλιακούς λόγους.

Η Tencent και η Tencent Music Entertainment, η εταιρεία που δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά, δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση και με όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News