Business & Finance Παρασκευή 24/12/2021, 14:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: «Τσουχτερό» πρόστιμο στην Google

Ρωσία: «Τσουχτερό» πρόστιμο στην Google

Πρόστιμο ύψους 86,4 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στην Google από ρωσικό δικαστήριο, καθώς απεφάνθη ότι η εταιρεία δεν διέγραψε περιεχόμενο που θεωρείται παράνομο στη χώρα, παρότι της ζητήθηκε επανειλημμένως από τις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ζήτησε την διαγραφή αναρτήσεων που αφορούν κατάχρηση ουσιών και επικίνδυνα χόμπι ή πληροφορίες για την κατασκευή όπλων και εκρηκτικών στο σπίτι, καθώς και όσες αναρτήσεις θεωρούνται κατά το ρωσικό κράτος εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές.

Από την αρχή του έτους, η Μόσχα έχει σκληρύνει τα μέτρα όσον αφορά την δραστηριότητα των τεχνολογικών εταιρειών, όπως άλλωστε και πολλές ακόμη περιοχές στον κόσμο. Στην περίπτωση βέβαια της Ρωσίας, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερου ελέγχου στο Διαδίκτυο από τις ρωσικές αρχές και ότι απειλεί την ελευθερία των πολιτών.

Μέσα στο 2021, έχουν επιβληθεί αρκετά πρόστιμα σε ξένες εταιρείες τεχνολογίας, τα οποία ωστόσο ήταν μέχρι στιγμής μικρά. Ωστόσο, το πρόστιμο στην Google τέθηκε επί συγκεκριμένου ποσοστού από τον ετήσιο τζίρο της Google στη Ρωσία. Συνεπώς, το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε εν τέλει ήταν εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με προηγούμενα. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για ποσοστό της τάξης του 8%.

Μέχρι στιγμής η Google έχει καταβάλει στη Ρωσία πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 385 χιλ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδα Ρώσος επιχειρηματίας κέρδισε μία δικαστική νίκη έναντι της Google σε μία υπόθεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή περαιτέρω προστίμων προς την εταιρεία.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα απαίτησε από 13 ξένες και κυρίως αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ αυτών η Google και η Facebook, να ανοίξουν γραφεία στη Ρωσία μέχρι την 1η Ιανουαρίου, διαφορετικά ενδέχεται να δεχθούν τσουχτερά πρόστιμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Google, Apple, Meta Platforms,Twitter,TikTok,Telegram πρέπει να ανοίξουν γραφεία στη Ρωσία από 1/1/2022

Google: Προτάσεις στη Γαλλία για πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων στις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News