Business & Finance Παρασκευή 24/12/2021, 09:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Χείρα βοηθείας από ΗΠΑ – Αυξάνονται τα φορτία LNG

Αύξηση 50% στα φορτία LNG

Ενεργειακή κρίση: Χείρα βοηθείας από ΗΠΑ – Αυξάνονται τα φορτία LNG

Προσπάθεια να αμβλυνθεί το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης καταβάλλεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς στα ευρωπαϊκά λιμάνια καταφθάνουν ολοένα και περισσότερα φορτία αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). 

Η σχετική αποκλιμάκωση της ζήτησης από την Ασία, έχει «αναγκάσει» πολλά φορτία να κατευθυνθούν τελικά προς τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία εδώ και μήνες διψάει για πρόσθετο αέριο, προκειμένου να αυξήσει τα ενεργειακά της αποθέματα. 

Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές αρκετών χωρών της δυτικής Ευρώπης, οι αφίξεις LNG φορτίων έχουν αυξηθεί κατά 50% τις τελευταίες 24 ώρες. 

Τα στοιχεία του Bloomberg επιβεβαιώνουν πράγματι αυτή την άνοδο, καθώς την Πέμπτη έφθασαν 15 φορτία έναντι 10 την Τετάρτη.  

Τα συγκεκριμένα τάνκερς είχαν ως προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Γιβραλτάρ και τη Μάλτα. 

Την ίδια ώρα, ακόμη 11 αμερικανικά φορτία βρίσκονται εν πλω, μην έχοντας κάποιο προκαθορισμένο προορισμό, κάτι που προλειαίνει το έδαφος προκειμένου να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. 

US LNG to Europe

Η ενεργειακή κρίση της Γηραιάς Ηπείρου έχει επιδεινωθεί έτι περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει τη λειτουργία ενός μεγάλου μέρους των πυρηνικών της εργοστασίων. 

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι εξασθενημένοι άνεμοι στη Γερμανία, κάτι το οποίο δεν βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Όλη αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τις μειωμένες παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία, έχει αναγκάσει πολλές χώρες να στραφούν στη λύση του «βρόμικου» άνθρακα και του πετρελαίου, προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς τους διακόπες του ηλεκτρικού ρεύματος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κόσοβο: Ο βαρύς χειμώνας φέρνει κυλιόμενα δίωρα μπλακάουτ

Βέλγιο: Διακοπή λειτουργίας δύο πυρηνικών εργοστασίων

Απειλή το ενεργειακό κραχ: Νέο ιστορικό υψηλό στο φυσικό αέριο – Τι σημαίνει για την Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News