Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 16:34
BUSINESS & FINANCE

Βέλγιο: Διακοπή λειτουργίας δύο πυρηνικών εργοστασίων

Βέλγιο: Διακοπή λειτουργίας δύο πυρηνικών εργοστασίων

Τη διακοπή λειτουργίας επτά πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2025 αποφάσισε η κυβέρνηση του Βελγίου, οι οποίοι ανέκαθεν προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινότητες. Μάλιστα, η λειτουργία τους είχε διακοπεί επανειλημμένως στο παρελθόν για ελέγχους ασφαλείας, ενώ έχουν προκαλέσει ανησυχία στις γειτονικές χώρες για την ασφάλειά τους.

Έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων και συζητήσεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, ελήφθη η απόφαση για μόνιμη διακοπή της λειτουργίας τους. Πρόκειται συγκεκριμένα για επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες σε δύο εργοστάσια στις περιοχές Tihange και Doel του Βελγίου.Το σχέδιο ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου.

Ορισμένοι από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα παύσουν να λειτουργούν από το 2022. Στόχος είναι η κατεδάφιση των δύο εργοστασίων μέχρι το 2045.

Ορισμένοι από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες λειτουργούν από τη δεκαετία του 1970 και έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινότητες έκτοτε. Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις το 2015, όταν ανακοινώθηκαν τα σχέδια για παράταση της λειτουργίας τους πέραν των 40 ετών που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Μάλιστα, το Aachen της Γερμανίας μοίρασε ιωδιούχα δισκία στους κατοίκους το 2017 διότι υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια του εργοστασίου της Tihange, το οποίο είχε κλείσει εκείνη την περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελγική κυβέρνηση είχε θέσει ως προθεσμία το 2021 προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Το πρόβλημα που δημιουργείται εφεξής όμως είναι η κάλυψη του ενεργειακού κενού με την ανέγερση δύο νέων εργοστασίων, τα οποία θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της χώρας, Alexander De Croo, δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν νεότερου πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ίδιες τοποθεσίες για την κάλυψη του ενεργειακού κενού. Ο ίδιος σημείωσε όμως, ότι το σενάριο αυτό είναι «αρκετά απίθανο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Τιμές ρεύματος: Κατεβάζουν διακόπτες εργοστάσια της Ευρώπης – Οι «άμυνες» των ελληνικών βιομηχανιών

Απειλή το ενεργειακό κραχ: Νέο ιστορικό υψηλό στο φυσικό αέριο – Τι σημαίνει για την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News