Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 22:30
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Κόσοβο: Ο βαρύς χειμώνας φέρνει κυλιόμενα δίωρα μπλακάουτ

Κόσοβο: Ο βαρύς χειμώνας φέρνει κυλιόμενα δίωρα μπλακάουτ

Η Ευρώπη πήρε μία «γεύση» για το βαθμό που οι κακές καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ενεργειακή κρίση, καθώς το Κόσοβο αρχίζει τις περικοπές στην τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας στους περισσότερους από τα δύο εκατομμύρια κατοίκους τους. 

Η βαλκανική χώρα, μία από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη, θα εισαγάγει κυλιόμενα δίωρα μπλακάουτ για τους περισσότερους καταναλωτές από σήμερα Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας KEDS. Τα προβλήματα προέκυψαν από τη στιγμή που η Σερβία αναγκάστηκε να μειώσει την ηλεκτρική ενέργεια σε ορισμένους πελάτες της πριν από δύο εβδομάδες. 

Η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται, καθώς οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάζουν ορισμένες βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους ή ακόμη και να την διακόψουν για κάποιο χρονικό διάστημα, οδηγώντας και σε κατάρρευση ορισμένων προμηθευτών. Ο διευθύνων σύμβουλος Τζέρεμι Γουέιρ της εταιρείας εμπορίας Trafigura Group προειδοποίησε πριν από ένα μήνα ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει σε κυλιόμενα μπλακάουτ σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά. 

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Electricite de France να διακόψει τη λειτουργία αντιδραστήρων της που εκπροσωπούν το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γερμανία αναμένεται επίσης να αναστείλει σχεδόν το ήμισυ της παραγωγικής της δυναμικότητας πριν από το τέλος του έτους, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ευρώπης. 

Το σύστημα ηλεκτροδότησης του Κόσοβου είναι «υπερφορτωμένο», σύμφωνα με την εταιρεία κοινής ωφελείας KED, η οποία ζήτησε να «βάλει στην άκρη ως απόθεμα τη μέγιστη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια». 

Μια δυσλειτουργία μονάδας στον κύριο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα του Κοσόβου επιδείνωσε τις συνήθεις χειμερινές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτώντας «εξαιρετικά δαπανηρές» εισαγωγές, είπε ο υπουργός Οικονομίας Αρτάνε Ριζβανόλι σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Πρίστινα την περασμένη εβδομάδα. Η τοπική παραγωγή ενέργειας καλύπτει πλέον λιγότερο από το ένα τρίτο της κατανάλωσης, ανέφερε η Gazeta Ezpress.

Οι περικοπές λαμβάνουν χώρα μετά την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της χειμερινής περιόδου. Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έχει επίσης ωθήσει τις τιμές των πιο «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια με τον πιο ορθολογικό τρόπο, δεδομένης της «ανεπαρκούς εσωτερικής παραγωγής για την κάλυψη της κατανάλωσης αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου του Κοσόβου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τιμές ρεύματος: Κατεβάζουν διακόπτες εργοστάσια της Ευρώπης – Οι «άμυνες» των ελληνικών βιομηχανιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News