ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση διαρκείας: Φουσκωμένοι λογαριασμοί παρά τις επιδοτήσεις

Ενεργειακή κρίση διαρκείας: Φουσκωμένοι λογαριασμοί παρά τις επιδοτήσεις

Περίπου το 60-68% της επιβάρυνσης που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι καλύπτουν οι νέες επιδοτήσεις τις οποίες ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς η τιμή του ρεύματος φτάνει σήμερα στο νέο ρεκόρ των 415 €/μεγαβατώρα. 

Το γεωπολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ Ρωσίας και Δύσης που οδηγεί τη ρωσική Gazprom να «παίζει» με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου την ώρα που τα ευρωπαϊκά θέματα βρίσκονται σε οριακά σημεία, και από την άλλη, η υψηλή ζήτηση λόγω ψύχους, οδηγούν τις τιμές του φυσικού αερίου σε ένα ξέφρενο ράλι, καθώς πλέον βρίσκονται στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Η υψηλότερη τιμή του φυσικού  αερίου, με τη σειρά της, συμπαρασύρει και την τιμή ηλεκτρικού ρεύματος προς τα πάνω, με την τιμή να κλειδώνει για σήμερα στο ανώτατο επίπεδο που έχει σημειωθεί, των 415 €/μεγαβατώρα και τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πλέον για τον Δεκέμβριο στα 250 €/μεγαβατώρα, όταν τον Οκτώβριο η μέση τιμή ήταν στα 198€, τον Νοέμβριο στα 224€ και τον Σεπτέμβριο στα 134€/μεγαβατώρα. 

Το νέο ράλι βέβαια έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για αυξημένη επιδότηση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Πόσο καλύπτει η νέα επιδότηση για το ρεύμα 

Για το μήνα Δεκέμβριο, η επιδότηση θα φθάσει στα 0,165 €/Kwh αλλά το θέμα είναι ποια είναι η χρέωση της ρήτρα αναπροσαρμογής που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους, βάσει των νέων τιμών που πλέον έχουν «ξεφύγει». 

Σύμφωνα με τους τύπους υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής που δίνουν οι πάροχοι ρεύματος, υπολογίζεται πως η ρήτρα αναπροσαρμογής που χρεώνεται ανά κιλοβατώρα είναι περίπου 0,27-0,29€, σχεδόν δηλαδή τριπλάσια και από την χρέωση για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος που κυμαίνεται γύρω στα 0,11€/Kwh. 

Σε κάθε περίπτωση, η νέα επιδότηση καλύπτει περίπου το 60-68% της νέας επιβάρυνσης που θα δουν οι καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο. Εννοείται πως το υπόλοιπο 40% της επιβάρυνσης λόγω των αυξημένων τιμών θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι.

Ο υπουργός Ενέργειας, πάντως, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε πως  εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 350 δισ. ευρώ το 2022 εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Ενώ  επανέλαβε πως είναι επιβεβλημένη η ανάληψη πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης: 

Απειλή το ενεργειακό κραχ: Νέο ιστορικό υψηλό στο φυσικό αέριο – Τι σημαίνει για την Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Τέσσερα μέτρα στήριξης – Ποιους αφορά και πώς θα εφαρμοστούν

Α. Γεωργιάδης: Γεωπολιτικό παιχνίδι με το φυσικό αέριο – Απαιτείται συντονισμένη δράση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News