Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 16:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεργασία: Η απόσταση από το κρεβάτι στο γραφείο… λογίζεται ως χρόνος μετάβασης στη δουλειά

Τηλεργασία: Η απόσταση από το κρεβάτι στο γραφείο… λογίζεται ως χρόνος μετάβασης στη δουλειά

Η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε από το κρεβάτι έως το γραφείο του σπιτιού μας, θα πρέπει να λογίζεται ως χρόνος για τη μεταφορά στην εργασία μας. Τουλάχιστον σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου στη Γερμανία για υπόθεση που αφορά την τηλεργασία. 

Η απόφαση προέκυψε μετά την προσφυγή ενός άνδρα, ο οποίος γλίστρησε στο πλακάκι και χτύπησε τον ώμο του, κατά την προσπάθειά του να πάει από το κρεβάτι στο προσωπικό του γραφείο.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από την εργοδότρια εταιρεία να τον καλύψει ασφαλιστικά. 

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο Κοινωνικών Υποθέσεων δικαίωσε τον άνδρα, καλώντας την εταιρεία να καλύψει ασφαλιστικά το ατύχημα, με το σκεπτικό ότι αυτό έγινε καθ’ οδόν για να εκτελέσει τα εργασιακά του καθήκοντα. 

Σύμφωνα με το απόφαση του δικαστή, η ασφαλιστική κάλυψη για μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται στο νοικοκυριό του εργαζόμενου ή σε άλλη τοποθεσία, είναι ίδια με την ασφαλιστική κάλυψη για μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. 

Έτσι, η νομοθεσία ισχύει και για την τηλεργασία, με τους υπολογιστές να θεωρούνται ως ιδιοκτησία της επιχείρησης, η οποία έχει εγκατασταθεί με νόμιμο τρόπο στον ιδιωτικό χώρο των εργαζόμενων. 

Η παραπάνω ομολογουμένως εντυπωσιακή απόφαση έρχεται να προστεθεί σε άλλες υποθέσεις που αφορούν το πλαίσιο της τηλεργασίας.

Τον Οκτώβριο, η Πορτογαλία ενέκρινε νόμο, με τον οποίο απαγορεύεται στους εργοδότες να επικοινωνούν με τους εργαζόμενους εκτός του ωραρίου εργασίας. 

Τον Ιανουάριο, επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», το οποίο επιτρέπει στους εργαζόμενους να σβήνουν τις συσκευές που χρησιμοποιούν στην εργασία τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πόσοι εργαζόμενοι ρίχνουν έναν… υπνάκο στο 8ωρο τους;

Κάθε πότε «πρέπει» να αλλάζουμε δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News