Business & Finance Σάββατο 11/12/2021, 10:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι αμερικανικές εταιρείες επιστρέφουν στις… ΗΠΑ

Γιατί οι αμερικανικές εταιρείες επιστρέφουν στις… ΗΠΑ

Για πολλές δεκαετίες, αμερικανικές εταιρίες μετέφεραν την παραγωγή τους στο εξωτερικό λόγω χαμηλότερου μισθολογικού κόστους και φθηνότερων πρώτων υλών. Η παγκοσμιοποίηση συμπίεσε τα κόστη, αύξησε το περιθώριο κέρδους και κατέστησε πάμπλουτες αναρίθμητες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η πανδημία ωστόσο, απέδειξε πόσο ευάλωτο είναι αυτό το «κατασκεύασμα». Η μετα-Covid οικονομία δεν αποκλείεται να «τορπιλίσει» την κερδοφορία και την ανάπτυξη πολλών επιχειρήσεων. Άλλωστε, παντού καταγράφονται ελλείψεις πρώτων υλών και προμηθευτών.

Ο τζίρος του αμερικανικού κολοσσού Apple, ενδεικτικά, μειώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2021 κατά 6 δισ. δολάρια, ενώ η εταιρία αθλητικών ειδών Nike αναγκάστηκε να περιορίσει την παραγωγή κατά 160 εκατομμύρια αθλητικά παπούτσια.

220.000 νέες θέσεις εργασίας 

Αναζητώντας μια λύση στο διττό πρόβλημα της έλλειψης αγαθών και των καθυστερήσεων στα logistics, ολοένα και περισσότερες αμερικανικές εταιρίες γυρίζουν την πλάτη στο εξωτερικό και επαναπατρίζουν την παραγωγή. Στόχος να εκμηδενίσουν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα οποία ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία. Ήδη από το 2019, όταν ξεκινούσε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, πολλές αμερικανικές εταιρίες είχαν αποφασίσει να αποσυρθούν σταδιακά από ασιατικές χώρες για να περιορίσουν την εξάρτηση από αυτές.

Τον Μάρτιο, η εταιρεία επεξεργαστών Ιntel ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 20 δισ. δολάρια σε δύο μονάδες παραγωγής στην Αριζόνα. Από την πλευρά του, ο κολοσσός General Motors αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα από το εξωτερικό στο Μίσιγκαν, ενώ η εταιρία παραγωγής χάλυβα U.S. Steel ενημέρωσε πρόσφατα την κοινή γνώμη ότι προτίθεται να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο συνολικού κόστους 3 δισ. δολαρίων είτε την Αλαμπάμα είτε στο Αρκάνσας.

Σύμφωνα με την Reshoring Initiative, μια πρωτοβουλία για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, περισσότερες από 1.800 αμερικανικές εταιρίες προτίθενται να μεταφέρουν είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου την παραγωγή τους πίσω στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δημιουργηθούν έτσι 220.000 νέες θέσεις εργασίας επί αμερικανικού εδάφους. Συγκριτικά, το 2010 οι νέες θέσεις εργασίας από μεταφορά παραγωγής στις ΗΠΑ ήταν μόλις 6.000. Σήμερα οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται σε τομείς με μεγάλα προβλήματα στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, όπως είναι η παραγωγή μικροτσίπ, μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση και φαρμακευτικών προϊόντων.

Το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από της Γερμανίας

Κατά την εκτίμηση του Χάρι Μόουζερ, επί 22 χρόνια επικεφαλής εταιρίας παραγωγής εργαλείων, δεν αρκούν οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για επαναπατρισμό μεγάλων εταιριών και εξηγεί: «Το κόστος παραγωγής στις ΗΠΑ είναι 15% υψηλότερο από ότι στη Γερμανία και 40% υψηλότερο απ΄ ότι στην Κίνα». Για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα για όσους παράγουν στις ΗΠΑ προτείνει μείωση των φόρων και μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο Χάρι Μόουζερ θεωρεί ότι η τάση επιστροφής μεσαίων και μεγάλων εταιριών στις ΗΠΑ θα διαρκέσει ενισχύοντας κυρίως την αμερικανική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης Economic Policy Institutes στην Ουάσιγκτον κάθε νέα θέση εργασίας στην παραγωγή δημιουργεί επιπλέον πέντε θέσεις εργασίας. Και στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, όπως αυτοκίνητα και πλυντήρια, ο πολλαπλασιαστής ξεπερνά μάλιστα το επτά.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News