Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 20:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο ρεκόρ των 144 τρισ.δολαρίων ο πλούτος των νοικοκυριών στο γ’ τρίμηνο

ΗΠΑ: Στο ρεκόρ των 144 τρισ.δολαρίων ο πλούτος των νοικοκυριών στο γ’ τρίμηνο

Στο επίπεδο ρεκόρ των 144,7 τρισ.δολαρίων εκτινάχθηκε ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών στα τέλη του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ, παρότι η αύξηση του πλούτου κατά 2,4 τρισ.δολάρια στο τρίμηνο ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας. 

Από πλευράς ενεργητικού, το real estate συνέβαλε στην αύξηση του πλούτου κατά 1,4 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ αντίθετα η αξία των μετοχών που διακρατούνται από τα αμερικανικά νοικοκυριά μειώθηκε κατά 300 δισ.δολάρια. 

Η βραδύτερη του αναμενομένου αύξηση του πλούτου υποδηλώνει σαφώς ότι το στήριγμα από τα άνευ προηγουμένου μέτρα σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής έχει αρχίσει να εξασθενεί. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, κάποια δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων επιδόματα ανεργίας στη διάρκεια της πανδημίας και το «πάγωμα» στις αποπληρωμές ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, έφθασαν στη λήξη τους τη στιγμή όμως που αρχίζει νέο «κύμα» έξαρσης του κορωνοϊού. 

Αυτή ακριβώς τη μείωση των νέων μέτρων στήριξης αντανακλούν και τα στοιχεία της Fed, τα οποία έδειξαν παράλληλα ότι το ομοσπονδιακό κρατικό χρέος μειώθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση, στην πρώτη τέτοιου είδους μείωση στη διάρκεια της πανδημικής περιόδου. 

Ομως, και πάλι η δημοσιονομική βοήθεια εξακολουθεί να είναι μεγάλη: συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών είναι αυξημένος 31% – πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από οιαδήποτε άλλη περίοδο μετά την ύφεση του 2007-2009.
 
Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα αποταμίευσης των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν στα 10,7 τρισ.δολάρια στο τρίτο τρίμηνο από τα 10,6 τρισ.δολάρια στα τέλη του δεύτερου τριμήνου. Μαζί με τον πλούτο όμως αυξήθηκε και το χρέος των νοικοκυριών κατά 6,2% στο τρίτο τρίμηνο αν και λιγότερο σε σχέση με την αύξηση 7,8% του δεύτερου τριμήνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News