Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 18:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HΠΑ: «Φουντώνει» ο πόλεμος των κατοικιών – Millennials εναντίον baby boomers

HΠΑ: «Φουντώνει» ο πόλεμος των κατοικιών – Millennials εναντίον baby boomers

Ζωηρό ενδιαφέρον για την αγορά σπιτιού επιδεικνύουν δύο ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ, αφενός οι baby boomers ηλικίας άνω των 60 ετών και οι millenials, ενήλικες έως και 39 ετών, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να δυσκολεύονται να επιβιώσουν στην ανταγωνιστική αγορά.

Σχετική έρευνα της Zillow καταδεικνύοι ότι οι Αμερικάνοι άνω των 60 αγόρασαν πολύ περισσότερα σπίτια και συγκεκριμένα 47% περισσότερα το 2019 σε σχέση με το 2009. Αντιθέτως, την ίδια περιοδο, οι millennials και η ενδιάμεση γενιά των Αμερικάνων μεταξύ 40 και 59 ετών αγόρασαν λιγότερα σπίτια. Πιο συγκεκριμένα, οι αγορές από άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών μειώθηκαν κατά 13%.

HΠΑ: «Φουντώνει» ο πόλεμος των κατοικιών – Millennials εναντίον baby boomers-1

Όσο οι millenials, η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα στις ΗΠΑ, πλησιάζουν στην κατάλληλη – για τα δεδομένα των ΗΠΑ – ηλικία για αγορά σπιτιού, οι boomers φαίνεται πως εκμεταλλεύονται την αύξηση της αξίας των κατοικιών επενδύοντας τις αποταμιεύσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Zillow, η αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 31,2% από το 2009 έως το 2019, ενώ η πανδημία έχει «θερμάνει» ακόμη περισσότερο τον κλάδο του real estate. Ειδικότερα, η τηλεργασία σε συνδυασμό με τα lockdown δημιούργησε μία νέα ανάγκη για περισσότερο χώρο εντός σπιτιού, με αποτέλεσμα οι τιμές των κατοικιών να αγγίξουν το ιστορικό υψηλό των 386.888 δολαρίων τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης: Αδύνατο να αγοράσουν σπίτι οι millennials – Η λύση που βρήκαν οι Αμερικάνοι

Ως αποτέλεσμα, οι προσφορές σε μετρητά, οι πόλεμοι πλειοδοσιών και οι υψηλότερες προκαταβολές κανονικοποιήθηκαν για τους Αμερικανούς που αναζητούν σπίτι.

Δεύτερη κρίση για τους millennials

Ακόμη, όμως, και πριν από την επέλαση της πανδημίας, οι millennials αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην συγκέντρωση του ποσού της προκαταβολής, αφού δραστηριοποιούνταν σε μία αγορά εργασίας που ανέκαμπτε από την χρηματοπιστωτική κρίση. Εκτός αυτού, έφεραν και το βάρος των φοιτητικών δανείων, ενώ παράλληλα το κόστος ζωής στις ΗΠΑ αυξανόταν.

Διαβάστε επίσης: Κατοικία: Να αγοράσει ή να νοικιάσει κανείς; Τι συμφέρει και πότε

Το 2020 φαινόταν μία καλή χρονιά, ώστε να επενδύσει κανείς σε σπίτι, αφού το επιτόκιο δανεισμού υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό. Ωστόσο, ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών συρρικνώθηκε και οι τιμές εκτοξεύθηκαν προκαλώντας τη δεύτερη κρίση στην αγορά του real estate σε μόλις 12 χρόνια.
Εκτός από την πανδημία, ο χαμηλός ρυθμός ανέγερσης κατοικιών ευθύνεται επίσης για την χαμηλή προσφορά. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Redfin, Daryl Fairweather, πλέον διατίθενται 20 φορές λιγότερα σπίτια σε σχέση με κάθε άλλη δεκαετία από το 1960 και μετά.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι συνολικά η γενιά των boomers, ακόμη και όσοι δεν αναζητούν ενεργά να αγοράσουν κατοικία, συμβάλλουν στο πρόβλημα. Σε αντίθεση με την τάση που επικρατούσε παλιότερα, οι boomers δεν μετακινούνται σε δομές φιλοξενίας για ηλικιωμένους ούτε μετακομίζουν μαζί με τις οικογένειές τους. Συνεπώς, δεν προσφέρουν στην ανακύκλωση των κατοικιών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News