Business & Finance Σάββατο 16/10/2021, 22:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδύνατο να αγοράσουν σπίτι οι millennials – Η λύση που βρήκαν οι Αμερικάνοι

Αδύνατο να αγοράσουν σπίτι οι millennials – Η λύση που βρήκαν οι Αμερικάνοι

Μία νέα τάση αναπτύσσεται μεταξύ των millennials στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν σπίτι είναι να το αγοράζουν μαζί με κάποιον ή κάποιους φίλους τους.

Η επιλογή αυτή ναι μεν υπήρχε ανέκαθεν, αλλά η τάση ενισχύθηκε αισθητά από την επέλαση της πανδημίας, καθώς όλοι και περισσότεροι ήθελαν να εργαστούν από απόσταση, ενώ η αγορά ακινήτων έχει γίνει πλέον εξαιρετικά ακριβή.

Ενδεικτικά, ο αριθμός των ανύπαντρων ζευγαριών που αγόρασαν σπίτι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020 αυξήθηκε στο 11% από 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία από την αμερικανική ένωση μεσιτών (NAR). Το ίδιο όμως ισχύει και για φίλους ή για συγκατοίκους.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι ενοικίαζαν σπίτια και ίσως ήθελαν να έχουν περισσότερο χώρο, και επομένως κοίταξαν ενδεχομένως τους συγκατοίκους τους και αποφάσισαν «ας πάμε να αγοράσουμε ένα σπίτι μαζί», δήλωσε η Jessica Lautz, υψηλόβαθμο στέλεχος στην NAR.

Οικονομικές δυσκολίες

Ήδη βέβαια και πριν την επέλαση της πανδημίας οι νέοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη συγκέντρωση επαρκούς ποσού για να καταβάλλουν προκαταβολή, διότι οι μισθοί τους μειώθηκαν από την οικονομική κρίση, όφειλαν να αποπληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια και αυξανόταν παράλληλα το κόστος ζωής.

Οι millenials, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1996, άγγιξαν – για τα δεδομένα των ΗΠΑ – τη μέση ηλικία για αγορά σπιτιού το 2020, προκαλώντας μία έκρηξη στις τιμές ακινήτων στη χώρα. Η κρίση αυτή μετατράπηκε και σε έλλειψη προσφοράς κατάλληλων σπιτιών.

Οι τιμές άγγιξαν το ιστορικό υψηλό των 386.688 δολαρίων τον Ιούνιο. Ισχυρότερη ήταν η επίπτωση της αύξησης των τιμών στα σπίτια που προορίζοται σχεδόν αποκλειστικά για νέους. Παρότι όμως η αγορά real estate στις ΗΠΑ έχει αποθερμανθεί έκτοτε και παρά το γεγονός ότι έχει ανακάμψει η προσφορά κατοικιών, ταοι τιμές στα σπίτια που προτιμούν ιδίως οι νέοι παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News