Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 15:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Evergrande

Fitch: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Evergrande

Και επισήμως κρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές ότι η Evergrande αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της, δίνοντας συνέχεια στο οικονομικό «δράμα» της εταιρείας και της χώρας που διαρκεί εδώ και μήνες. Η εξέλιξη αυτή κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας ακινήτων.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε την Evergrande στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (restricted default) αποπληρωμής των χρεών της, τα οποία ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια.

H Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της Evergrande μετά την αδυναμία της εταιρείας να αποπληρώσει τους τόκους ομολόγων ύψους 645 εκατ. δολαρίων της θυγατρικής της Holdings με προθεσμία στις 6 Νοεμβρίου, καθώς και τους τόκους των ομολόγων της ίδιας θυγατρικής ύψους 590 εκατ. δολαρίων, όπου η περίοδος χάριτος έληγε στις 6 Δεκεμβρίου.

Η Fitch ορίζει την επιλεκτική χρεοκοπία ως ένδειξη ότι ένας εκδότης χρεογράφων έχει αθετήσει κάποια πληρωμή ή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε αυτή αλλά δεν έχει ξεκινήσει επίσημες διαδικασίες πτώχευσης και παραμένει σε λειτουργία.

Σχετικά με την Evergrande, η Fitch αναφέρει πως η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων δεν απάντησε στο αίτημά της να επιβεβαιώσει τις πληρωμές κουπονιών 82,5 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να αποπληρωθούν τον περασμένο μήνα, με την περίοδο χάριτος 30 ημερών να λήγει τις προηγούμενες ημέρες. «Ως εκ τούτου συμπεραίνουμε ότι δεν πληρώθηκαν», αναφέρει ο οίκος.

Προηγουμένως, ο κινεζικός κολοσσός της κινεζικής αγοράς ακινήτων θεωρείτο από πολλούς επενδυτές ως «too big to fail», ωστόσο διέψευσε την πεποίθηση αυτή, καθώς κινήθηκε από αποτυχία σε αποτυχία, βουτώντας ακόμη περισσότερο στα χρέη.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχε καταφέρει να αποφύγει το default, καθώς κατέβαλε τους τόκους που έπρεπε να πληρώσει σε ομολογιούχους λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η περίοδος χάριτος που της είχε δοθεί.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Evergrande: Πλήρωσε τους ομολογιούχους, αποφεύγει για τώρα τη χρεοκοπία

Evergrande: Ποινές σε έξι στελέχη – Ρευστοποίησαν νωρίς τα μερίδιά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News