Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 15:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Evergrande: Ποινές σε έξι στελέχη – Ρευστοποίησαν νωρίς τα μερίδιά τους

Evergrande: Ποινές σε έξι στελέχη – Ρευστοποίησαν νωρίς τα μερίδιά τους

Έξι στελέχη της Evergrande που πρόλαβαν να εκταμιεύσουν νωρίς τα μερίδιά τους στον υπό κατάρρευση κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande έχουν πλέον επιστρέψει τα χρήματα, ενώ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, έχουν τιμωρηθεί και έχουν αναλάβει την ευθύνη των πράξεών τους. Τον προηγούμενο μήνα, η Evergrande είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει «σοβαρές ποινές».

Ειδικότερα, η εταιρεία έφερε τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια σε χρέη και είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των δανείων και των χιλιάδων επενδυτών στους οποίους χρωστούσε. Ταυτόχρονα, και συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου φέτος, τα έξι στελέχη της Evergrande ρευστοποίησαν μεγάλα ποσά νωρίτερα από την περίοδο που δικαιούνταν.

Η Evergrande δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετιά με τα προϊόντα που αφορούσαν οι ρευστοποιήσεις, ωστόσο το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας δέχθηκε παράπονα, διότι δελέαζε τους επενδυτές με αδιαφανείς όρους αλλά και υψηλά επιτόκια.

Πολλού από όσους πραγματοποιούσαν επενδύσεις μέσω της εταιρείας δεν γνώριζαν πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματά τους και πώς θα εξασφαλιστούν οι αποδόσεις τους. Επίσης, επρόκειτο για μία περίοδο στην οποία η Evergrande έπαιρνε το ένα δάνειο μετά το άλλο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ταχεία επέκτασή της στην Κίνα. Οι αλληπάλληλοι δανεισμοί σταμάτησαν όταν οι αρμόδιες αρχές της χώρας απαίτησαν την αποπληρωμή των χρεών της νωρίτερα μέσα στο έτος.

Διαβάστε επίσης: Δεν είναι μόνο η Evergrande – Εξαπλώνονται οι κλυδωνισμοί στο κινεζικό real estate

Ομολογιούχοι

Αναστάτωση έχει ήδη προκληθεί στην αγορά ομολόγων της Κίνας και γενικότερα στην αγορά ακινήτων, καθώς μία μικρότερη εργολαβική εταιρεία, η Fantasia Holdings ζήτησε παράταση για αποπληρωμή των χρεών της. Το ομόλογο της Fantasia είχε ημερομηνία ωρίμανσης την 4η Οκωβρίου. Σύμφωνα με το Reuters, οι ομολογιούχοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κινεζική αγορά, καθώς αναμένονται νέα σχετικά με πληρωμές που πρέπει να πραγματοποιηθούν σήμερα από την Evergrande. Κατά συνέπεια, φαίνεται πως οι ομολογιούχοι ανταποκρίνονται αμέσως σε κάθε κίνηση στην αγορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News