Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 09:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Evergrande: Αθέτησε πληρωμές σε διεθνείς επενδυτές 

Evergrande: Αθέτησε πληρωμές σε διεθνείς επενδυτές 

Σε αθέτηση πληρωμών σε διεθνείς επενδυτές προχώρησε χθες Δευτέρα, η κινεζική Evergrande πληρωμές που αφορούσαν την καταβολή τόκων από ομόλογο που διαπραγματεύεται εκτός Κίνας και οι οποίες είχαν πάρει περίοδο χάριτος 30 ημερών. 

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται άτομα με γνώση επί του θέματος, η μη καταβολή ύψους 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να συνιστά την πρώτη αθέτηση σε οικονομική υποχρέωση της εταιρείας σε ομόλογο στις διεθνείς αγορές. 

Μια τέτοια αθέτηση θα προκαλούσε «cross-default» σε όλα τα ομόλογα της εταιρείας συνολικού ύψους 19 δισ. δολαρίων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και φέρνει την Evergrande αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να καταστεί η κινεζική εταιρεία με τη μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της Κίνας. Ενδεχόμενη χρεοκοπία της, φέρνει προ των πυλών του κλάδου των ακινήτων στην Κίνα μια κρίση που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. 

Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα, η μετοχή της Evergrande σημειώνει πτώση της τάξεως του 8,3%, ενώ χθες είχε διαγράψει περί του 20% της αξίας της. 

Τη Δευτέρα, η κινεζική εταιρεία δήλωσε ότι είχε συστήσει μια επιτροπή με αξιωματούχους από κρατικούς οργανισμούς, προκειμένου να βοηθήσουν στον «μετριασμό και την εξάλειψη των μελλοντικών κινδύνων».

Η δήλωση αυτή ήρθε, αφού είχε ανακοινώσει ότι οι πιστωτές της είχαν απαιτήσει από την Evergrande 260 εκατ. δολάρια και πώς δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την αποπληρωμή του χρέους. Μετά τις ανακοινώσεις αυτές οι αρχές κάλεσαν τον πρόεδρό της και καθησύχασαν τις αγορές ότι θα μπορούσε να περιοριστεί ο ευρύτερος κίνδυνος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News