Business & Finance Τετάρτη 28/07/2021, 14:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μετά την πανδημία οι Αμερικανοί αγοράζουν σπίτια (με δάνεια) 

ΗΠΑ: Μετά την πανδημία οι Αμερικανοί αγοράζουν σπίτια (με δάνεια) 

H αμερικανική οικονομία δείχνει να έχει διαφύγει από τις συμπληγάδες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, ωστόσο -όπως και στην απασχόληση- η εικόνα της αγοράς κατοικίας επί του παρόντος στέλνει διφορούμενα μηνύματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η Mortgage Bankers Association (ΜΒΑ), ο αριθμός των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εξέλιξη που ευνόησαν τόσο η αυξημένη ζήτηση για αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων, η επιβράδυνση των αγορών νέων κατοικιών, αλλά κυρίως η υποχώρηση των επιτοκίων. 

Ειδικότερα ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης για τα στεγαστικά δάνεια σημείωσε άνοδο 5,7% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου, συγκριτικά με μια εβδομάδα νωρίτερα. Την ίδια ώρα ανέβασαν ρυθμό οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση των υπαρχόντων δανείων στο 9,3%, ενώ αντιθέτως οι αιτήσεις για την αγορά νέας κατοικίας υποχώρησαν κατά 1,6%, φθάνοντας σε χαμηλό δεκαπέντε μηνών.  

Το μέσο επιτόκιο για τα στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια 30 ετών -το σύνηθες δάνειο στις ΗΠΑ- μειώθηκε στο 3,01% από 3,11% την προηγούμενη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Ο δείκτης για τις αγορές κατοικίας υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ενώ καταγράφει υποχώρηση τους τελευταίους τρεις μήνες σε ετήσια», δήλωσε ο Ζοέλ Καν, αναπληρωτής αντιπρόεδρος στο τμήμα οικονομικων και βιομηχανικών προβλέψεων στη MBA. «Οι δυνητικοί αγοραστές εξακολουθούν να απογοητεύονται από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των κατοικιών και τον αυξημένο ανταγωνισμό».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News