Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 13:47
BUSINESS & FINANCE

Θα πληρώνατε 2 εκατ. για ένα σπίτι χωρίς τουαλέτα;

Θα πληρώνατε 2 εκατ. για ένα σπίτι χωρίς τουαλέτα;

Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων είναι πλέον εμφανής σε πολλές χώρες, σε αυτούς τους καιρούς των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Όμως, σε κάποιες αγορές, οι ενδείξεις της φούσκας είναι πλέον ολοφάνερες.

 Στη Νέα Ζηλανδία, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 22% τον τελευταίο χρόνο, με το μέσο σπίτι να κοστίζει σήμερα  943.000 δολάρια. Όμως ακόμα και για μια αγορά με τέτοια δεδομένα, η είδηση μοιάζει απίστευτη: Σπίτι τριών υπνοδωματίων χωρίς τουαλέτα μόλις πουλήθηκε σε τιμή που ξεπέρασε τα 2 εκατ. δολάρια. 

Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα σπίτι της εποχής του 1920 σε κακή κατάσταση. Είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και στο εσωτερικό του λείπουν ολόκληροι τοίχοι. 

Όμως βρίσκεται στο εύπορο προάστιο Gret Lynn του Όκλαντ και άρα ήταν περιζήτητο, όπως φάνηκε στον πλειστηριασμό. Η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο ορίστηκε στα 1,75 εκατ. δολάρια, με το σπίτι να αλλάζει τελικά χέρια στα 2,075 εκατ. δολάρια. 

Οι υπηρεσίες του δημοτικού συμβουλίου του Όκλαντ υπολογίζουν την αξία του σπιτιού στο 1,65 εκατ. δολάρια και το κόστος της ανακαίνισης που πρέπει να γίνει στα 200.000 δολάρια. 

Θα πληρώνατε 2 εκατ. για ένα σπίτι χωρίς τουαλέτα;-1
φωτ.: Barfoot & Thompson

Το μεσιτικό γραφείο Barfoot & Thompson που ανέλαβε την πώλησή του, το περιέγραψε σαν ένα «λευκό καμβά» που ζητά εναγωνίως την προσοχή του νέου ιδιοκτήτη του. Και εξήγησε πως είναι η πιο προσιτή επιλογή εάν κάποιος θέλει να αποκτήσει ένα σπίτι με χαρακτήρα στο Grey Lynn. 

Το ακίνητο βρίσκεται σε μία ζώνη όπου οι πολυκατοικίες απαγορεύονται, με τους μεσίτες να χαρακτηρίζουν αυτές τις μονοκατοικίες περιζήτητες. 

Το Όκλαντ θεωρείται μία από τις ακριβότερες αγορές κατοικιών του κόσμου, αφού η τιμή του μέσου σπιτιού είναι 10πλάσια του μέσου ετήσιου εισοδήματος. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την αγορά ακινήτων που καλπάζει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News