Είναι φούσκα τα ελληνικά ακίνητα; Το πόρισμα του Bloomberg
Η κατάσταση διεθνώς έχει αρχίσει να θυμίζει τις ημέρες πριν από το κραχ του 2008
Ενδείξεις φούσκας που θυμίζουν την εποχή πριν από το παγκόσμιο κραχ του 2008 δίνουν οι αγορές του real estate, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Bloomberg Economics δείχνει ότι η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Σουηδία είναι οι χώρες όπου η αγορά κατοικιών παρουσιάζει τις περισσότερες ενδείξεις φούσκας. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης κοντά στην κορυφή της λίστας.
«Ένα κοκτέιλ από συστατικά στέλνει τις τιμές των κατοικιών σε πρωτοφανή επίπεδα παγκοσμίως. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, οι αποταμιεύσεις του lockdown που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προκαταβολή, το περιορισμό απόθεμα κατοικιών και οι προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεισφέρουν», αναφέρει η σχετική ανάλυση. Και προσθέτει ότι τη ζήτηση ενισχύουν περαιτέρω όσοι δουλεύουν από το σπίτι και άρα χρειάζονται περισσότερο χώρο, αλλά και τα κίνητρα που προσφέρουν κάποιες κυβερνήσεις στους αγοραστές ακινήτων.
Για να διαπιστώσει εάν μία αγορά είναι φούσκα, το Bloomberg Economics συνυπολογίζει πέντε δείκτες, μεταξύ των οποίων η τιμή/ενοίκιο και η τιμή/εισόδημα.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η ελληνική αγορά κατοικιών είναι 18η στον δείκτη της φούσκας, καθώς «σκοράρει» καλά στον δείκτη των ενοικίων ως προς τις τιμές, όμως εμφανίζει ρυθμούς αύξησης των πραγματικών τιμών που πλησιάζουν στο «κόκκινο».
Για πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, οι δείκτες είναι σήμερα υψηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Όμως, με τα επιτόκια ακόμα χαμηλά και με τους όρους χορήγησης δανείων να είναι πιο αυστηροί σε σχέση με το παρελθόν, δεν εντοπίζεται αυτή τη στιγμή κάποιος παράγοντας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κραχ, σημειώνει η ανάλυση. Η επόμενη περίοδος θα χαρακτηριστεί πιθανότατα από την «αποθέρμανση» παρά από την «κατάρρευση» των ακινήτων, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News