Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 14:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Με 3,9% έτρεξε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο – Την καλύτερη επίδοση η Ελλάδα 

Υψηλό ρυθμό καταγράφει η Ελλάδα και στην αύξηση της απασχόλησης

Ευρωζώνη: Με 3,9% έτρεξε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο – Την καλύτερη επίδοση η Ελλάδα 

Με ικανοποιητικό ρυθμό έτρεξε η οικονομία της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο του 2021, όπως δείχνουν τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, διάστημα κατά το οποίο σε ετήσια βάση η Ελλάδα παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 3,9% σε ετήσια (από 14,4% το β΄ τρίμηνο) και 2,2% σε τριμηνιαία βάση (από 2,2%), ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 4,1% (από 13,8%) και 2,1% (από 2,1%) αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκρινόμενη σε ετήσια βάση η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει τον υψηλότερο ρυθμό (13,4%) στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη καλύτερη στην Ε.Ε. πίσω μόνο από την Κροατία (15,5%). Σε τριμηνιαία βάση το 2,7% της Ελλάδας τη φέρνει στην τρίτη θέση, πίσω από την Αυστρία (3,8%) και τη Γαλλία 3%. 

Ευρωζώνη: Με 3,9% έτρεξε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο – Την καλύτερη επίδοση η Ελλάδα -1

Με αφορμή τα σημερινά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική.

Στην ανακοίνωσή της η Eurostat αναφέρει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς συνείσφεραν 2,1% στην τριμηνιαία ανάπτυξη, 0,3% προσέθεσε το καθαρό εμπόριο, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες προσέφεραν μόλις 0,1% στο ΑΕΠ, παρά τις πρώτες πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης στις κυβερνήσεις των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ. 

Στην ίδια ανακοίνωση, περιέχονται τα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης, η οποία κατέγραψε αύξηση 2,1% σε ετήσια βάση σε Ευρωζώνη και Ε.Ε., από 2% και στις δύο περιοχές το β΄ τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση η αύξηση της απασχόλησης κατέγραψε θετική μεταβολή 0,9% από 0,8% το β΄ τρίμηνο και στις δύο περιοχές.

Και σε αυτή την κατηγορία των μακροοικονομικών δεικτών η Ελλάδα εμφανίζεται ψηλά καθώς το ποσοστό 1,9% στην τριμηνιαία αύξηση της απασχόλησης τη φέρνουν μαζί με την Εσθονία που σημείωσε την ίδια επίδοση πίσω από τις Ιρλανδία (4%), Ισπανία (2,6%) και Λιθουανία (2,1%).

Ευρωζώνη: Με 3,9% έτρεξε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο – Την καλύτερη επίδοση η Ελλάδα -2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη διαρκείας: Στο 13,4% το γ’ τρίμηνο

ΑΕΠ: Στα 46,4 δισ. ευρώ στο 3μηνο – Υψηλά δεκαετίας

Χρ. Σταϊκούρας: Με 9,3% «έτρεξε» η οικονομία στο 9μηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News