Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 19:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ζητά πιο ρεαλιστικούς κανόνες μείωσης χρέους – Στήριξη των επενδύσεων

ΕΚΤ: Ζητά πιο ρεαλιστικούς κανόνες μείωσης χρέους – Στήριξη των επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προσαρμόσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, κατά τρόπο που θα υποστηρίζουν περισσότερο την ανάπτυξη και τις επενδύσεις γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, σημειώνεται σε σχετική πρόταση της ΕΚΤ. Επίσης, η Τράπεζα ζητά από την Ένωση να καταστήσει τους κανόνες μείωσης του δείκτη χρέους «πιο ρεαλιστικούς».

Ειδικότερα, σε σχετική αναφορά της ΕΚΤ για την επερχόμενη αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Τράπεζα προτείνει μεγαλύτερη απλούστευση, διαφάνεια και προβλεψιμότητα των κανόνων.

«Θα βοηθούσε εάν οι κανόνες ήταν λιγότερο σύνθετοι και βασίζονταν λιγότερο στο δυσδιάκριτο κενό παραγωγής», αναφέρεται συγκεκριμένα. Η ΕΚΤ τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβει μέσω μεγαλύτερης εστίασης σε «κανόνες που βαζίζονται περισσότερο στις δαπάνες» και δεν βασίζεται σε ετήσιες προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο.

Ο κανόνας που αφορά τις δαπάνες στοχεύει στην μείωση του ρυθμού αύξησης των δαπανών, όταν η οικονομία διογκώνεται πέραν του προσδοκώμενου. Κατά συνέπεια, αντιστρόφως επιτρέπει στην αύξσηη των δαπανών, όταν η οικονομική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη των προσδοκώμενων.

«Το εκτελεστικό συμβούλιο επίσης συμφωνεί ότι μία ρεαλιστική, σταδιακή και βιώσιμη προσαρμογή του δημόσιου χρέους είναι σημαντική για την αναδιαμόρφωση του δημοσιονομικού χώρου πριν την επόμενη ύφεση. Ο κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα έπρεπε να αλλάξει, ώστε να οδηγήσει σε μία τέτοια προσαρμογή», τονίζει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον κανόνα που ισχύει αυτή τη στιγμή, οι κυβερνήσεις οφείλουν να προχωρήσουν σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά το 1/20ό του πλεονάσματος υπέρ του 60% του ΑΕΠ ετησίς. Ο κανόνας αυτός είναι μη ρεαλιστικός για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, τυλάχισστον μετά την μεγάλη αύξηση του δανεισμού στο μπλοκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα έπρεπε να διευκολύνει την ανάπτυξη. «Η αντιμετώπιση των δυσκολιών της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης θα χρειαστεί σημαντική ιδιωτική και δημόσια επένδυση. Επίσης απαιτείται βιώσιμη, εθνικά χρηματοδοτούμενη επένδυση και θα χρειαστούν είτε επιπλέον πηγές εσόδων είτε αλλαγή των προτεραιτοτήτων στις δαπάνες, ιδίως σε χώρες με υψηλό επίπεδο χρέους», αναφέρει η ΕΚΤ.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Bruegel: Η ανατομία ενός… Ταμείου Ανάκαμψης

Reuters: «Σκέψεις» εντός της ΕΚΤ να αναβληθούν οι αποφάσεις για το PEPP για Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News