Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 08:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πολύ πιθανό να συνεχιστούν και το 2022 οι αγορές ομολόγων

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πολύ πιθανό να συνεχιστούν και το 2022 οι αγορές ομολόγων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και το επόμενο έτος προκειμένου να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης, άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά στόματος του αντιπροέδρου του, ωστόσο αναφορικά με το 2023 δεν θέλησε να κάνει κάποια εκτίμηση. αλλά το 2023 είναι λιγότερο σαφές, δήλωσε την Τρίτη στη γαλλική ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ 

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Les Echos της Γαλλίας, ο Λουίς ντε Γκίντος, με το σχόλιο αυτό επέδειξε κατά κάποιο τρόπο ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ορίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα επέλθει «λίγο μετά» το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι καθαρές αγορές θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.

Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου

To τοπίο για το τι πρόκειται να συμβεί με τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ αρχίζει να ξεκαθαρίζει ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αναμένεται πως το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά της πανδημίας θα ολοκληρωθεί βάσει του σχεδιασμού του, αλλά θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου αν χρειαστεί. 

Έπειτα από εβδομάδες δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στα στελέχη της ΕΚΤ, διαμορφώνεται αυτού του είδους η συναίνεση τρεις εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της τράπεζας στη Φρανκφούρτη που θα διεξαχθεί εν μέσω εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων και απότομης επιστροφής στα lockdowns ορισμένων περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου. Εν μέσω δηλαδή των δύο παραγόντων που ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Ζητούμενο για τα στελέχη της τράπεζας είναι να εκπονήσουν ένα σχέδιο για την περίοδο μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα χορηγείται επαρκής στήριξη στην οικονομία στη διάρκεια των τελευταίων κυμάτων της και χωρίς να διακινδυνεύσει την περαιτέρω εκτόξευση του πληθωρισμού.

Τα στελέχη της ΕΚΤ αποκλείουν μια αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022, ενώ θέλουν να διατηρήσουν την επιλογή μιας άμεσης αντίδρασης σε κάποιο σοκ αλλά και να αποφύγουν τις υπερβολικά μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Μολονότι αυξάνεται ο κίνδυνος από την πανδημία, τελευταία ενισχύονται οι φωνές όσων ζητούν επιστροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε στο Bloomberg ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού «τείνει να αυξηθεί». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Το σχέδιο για μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός θα κινηθεί ψηλά και τον Νοέμβριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News