Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 14:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Καμία τράπεζα δεν εκπληρώνει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή 

Μόνο το ένα τρίτο των τραπεζών έχουν θέσει σε ισχύ σχέδια που είναι τουλάχιστον σε γενικές γραμμές επαρκή

ΕΚΤ: Καμία τράπεζα δεν εκπληρώνει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή 

Καμία από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν εκπληρώνει τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτή. Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή και έρχεται λίγους μήνες πριν από τα προγραμματισμένα stress tests για το κλίμα τα οποία θα είναι και τα μεγαλύτερα που θα έχουν διεξαχθεί έως σήμερα. 

Η ΕΚΤ έθεσε το πλαίσιο αναφορικά με τις απαιτήσεις της και τους κινδύνους για το κλίμα και το περιβάλλον πριν από ένα χρόνο, όμως φαίνεται ότι οι τράπεζες καθυστερούν να ευθυγραμμισθούν με αυτές, με την κεντρική τράπεζα να έχει απευθύνει επανειλημμένως κλήσεις ζητώντας από τις τράπεζες να επιταχύνουν τις απαραίτητες διαδικασίες. 

«Οι τράπεζες έχουν κάνει κάποια αρχικά βήματα για να ενσωματώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, ωστόσο καμία δεν πλησιάζει στις εποπτικές προσδοκίες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

«Μόνο το ένα τρίτο των τραπεζών έχουν θέσει σε ισχύ σχέδια που είναι τουλάχιστον σε γενικές γραμμές επαρκή και οι μισές δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρώσει την εφαρμογή των σχεδίων τους μέχρι το τέλος του 2022», συμπληρώνει.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν σημειώσει πρόοδο αναφορικά με τα όργανα διαχείρισης, την ανάληψη κινδύνων και τη διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου. Ωστόσο, αποτυγχάνουν σε τομείς όπως η εσωτερική πληροφόρηση, η διαχείριση των κινδύνων από τις αγορές και τη ρευστότητα και τα stress tests, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Λιγότερο από το ένα πέμπτο έχουν αναπτύξει τους βασικούς δείκτες για την καταγραφή των κινδύνων, ενώ οι τράπεζες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα  παρουσίασαν όλες σημαντικές ελλείψεις στη διαδικασία αξιολόγησής τους.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αναθεωρήσεις πλήρως τη διαδικασία προτετοιμασίας των τραπεζών μαζί με τα stress tests για το κλίμα το α΄ εξάμηνο του 2022.

Ο κλιματικός κίνδυνος αναμένεται να ενσωματωθεί «σταδιακά» στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, υποδεικνύοντας ότι οι τράπεζες που θα δεν συμμορφώνονται θα αναγκαστούν τελικά να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

PwC: Πενταπλάσια ταχύτητα μείωσης εκπομπών CO2 για να επιτευχθεί η Συμφωνία του Παρισιού

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί πιο φιλόδοξα σχέδια

Ασφάλιστρο για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News