Green Economy Δευτέρα 8/11/2021, 11:00
GREEN ECONOMY

PwC: Πενταπλάσια ταχύτητα μείωσης εκπομπών CO2 για να επιτευχθεί η Συμφωνία του Παρισιού

PwC: Πενταπλάσια ταχύτητα μείωσης εκπομπών CO2 για να επιτευχθεί η Συμφωνία του Παρισιού

Ρυθμός μείωσης των εκπομπών άνθρακα της τάξης του 12,9% – δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό που επιτεύχθηκε τον περασμένο χρόνο (2,5%) και οκτώ φορές ταχύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα – απαιτείται σύμφωνα με τον Δείκτη «PwC Net Zero Economy Index 2021», προκειμένου να μειωθούν στο ήμισυ οι παγκόσμιες εκπομπές έως το 2030 και να επιτευχθεί μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα. Αυτά είναι τα βήματα που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν για την κατάκτηση του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού, τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 ºC και την αποφυγή μιας καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημειώνει η PwC, η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια έπεσε κατά 4,3% το 2020, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 5,6% (από τα επίπεδα του 2019), καθώς και σε μείωση των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός της παγκόσμιας μείωσης εκπομπών άνθρακα (μείωση έντασης άνθρακα: εκπομπές CO2 από την παραγωγή ενέργειας ανά δολάριο ΑΕΠ) έφτασε στο 2,5%. Πρόκειται ωστόσο για ελάχιστη αύξηση σε σχέση με το 2,4% του 2019. Επιπλέον, η μείωση των εκπομπών που προκάλεσε αυτή η ανωμαλία στη ζήτηση για ενέργεια υπολείπεται κατά πολύ ακόμα από την πρόοδο που χρειάζεται για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 ºC.   

«Κατά τον χρόνο που πέρασε, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις αναβάθμισαν σημαντικά τις φιλοδοξίες τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Παρά το γεγονός αυτό όμως, το χάσμα των εκπομπών συνεχίζει να διευρύνεται» σχολίασε η Emma Cox, PwC Global Climate Leader. Όπως επισήμανε η ίδια, οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα δεν είναι αρκετές για να ανταποκριθούν στην κλίμακα και την επιτακτικότητα της κλιματικής κρίσης την οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης και «όλοι οι τομείς της οικονομίας θα χρειαστεί να μετασχηματιστούν για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών».  

Ακόμα και με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση του 2020, καμία χώρα μεταξύ των G20 δεν κατάφερε να φτάσει ρυθμό μείωσης εκπομπών του  άνθρακα της τάξης του 12,9%, ο οποίος και είναι απαραίτητος για τον περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C. Ελάχιστες μόνο χώρες έχουν καταφέρει διαχρονικά να πετύχουν διψήφιο ποσοστό μείωσης. Αν και η πλειονότητα των G20 έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, είναι απαραίτητο να μεταφραστούν σε ξεκάθαρες δράσεις και πολιτικές που θα οδηγήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές, τονίζει η PwC.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η PwC Eλλάδας, ως μέρος της νέας παγκόσμιας στρατηγικής της The New Equation, λαμβάνει δράση για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2030 μέσα από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, την εκπαίδευση των ανθρώπων της και συνολικά του δικτύου πελατών και προμηθευτών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News