Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 12:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Περισσότερο αισιόδοξη για ανάπτυξη και χρέος στην Ευρωζώνη 

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Επιτροπή και σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα

Κομισιόν: Περισσότερο αισιόδοξη για ανάπτυξη και χρέος στην Ευρωζώνη 

Περισσότερο αισιόδοξη αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης τόσο το 2021 όσο και το 2022, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, τις οποίες αναθεώρησε επί τα βελτίω και σε σχέση με τη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ.

Σύμφωνα με τις νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 5%, έναντι των εκτιμήσεων του περασμένου Μαΐου για ποσοστό 4,3%. Η Κομισιόν αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιδοθεί σε υψηλές πτήσεις και το 2022 (4,3%), για να ανακόψει ρυθμό στο +2,4% το 2023. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε ύφεση της τάξεως του 6,4%. 

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Επιτροπή και σε σχέση με το δημόσιο χρέος των 19 χωρών, το οποίο σωρευτικά αναμένεται για το 2021 να διαμορφωθεί στο 100% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και στη συνέχεια να περιορισθεί στο 97,9% το 2022 και στο 97%, ποσοστά καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου (102% το 2021).

Η ισχυρή ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία, θα βοηθήσει ούτως ώστε το έλλειμμα στην Ευρωζώνη να συρρικνωθεί στο 7,1%, από 7,2% πέρυσι, ωστόσο το 2022 αναμένεται να κάνει «βύθιση» στο 3,9% το 2022 και να υποχωρήσει ακόμη περαιτέρω στο 2,4% το 2023. 

Σε σχέση με το θέμα που είναι στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες και αυτό δεν είναι άλλο από τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμάει ότι για φέτος θα καταγράψει ρυθμό 2,4% (υψηλότερα από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), για να ανακόψει ταχύτητα στο 2,2% το 2023 και ακόμη περισσότερο στο 1,4% το 2023. Η κορύφωση στην άνοδο των τιμών θα συμβεί μόνο κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια σταδιακή υποχώρησή τους, σύμφωνα με την Επιτροπή. 

Για τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τα νούμερα αυτά συνιστούν επιτυχία και τα μέτρα για τον περιορισμό του πλήγματος από την πανδημία όπως και η ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέβαλαν ξεκάθαρα σε αυτήν την επιτυχία.

«Υπάρχουν τρεις βασικές απειλές για αυτή τη θετική εικόνα: μια αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων, ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που επιβαρύνουν μια σειρά από κλάδους», επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Οικονομικά, Πάολο Τζεντιλόνι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Αισιόδοξοι οι επενδυτές για πρώτη φορά από τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Οριακή υποχώρηση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο – Πόσο υποχώρησε στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News