Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 07:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πώς «ζυγίζει» πληθωρισμό και αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Πώς «ζυγίζει» πληθωρισμό και αγορές ομολόγων

Υπομονή συστήνουν χαρακτηριστικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της Φρανκφούρτης δεν οδηγούνται από οποιαδήποτε μορφή εξωτερικής πίεσης. Ειδικότερα, στέκονται στην πορεία των τιμών όχι το 2021 και 2022 αλλά το 2023 και 2024, εξηγώντας ότι επιδιώκουν να αποφύγουν μια αντίδραση η οποία μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική μπροστά σε έναν κατά τα φαινόμενα προσωρινό πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής όσους «ποντάρουν» στο tapering σύντομα, επιμένει ότι η διαχείριση του πληθωρισμού βρίσκεται στην πλήρη διακριτική της ευχέρεια χωρίς να συνυπολογίζει την πίεση από τις αγορές και επιμένει ότι αναμένει πτωτική τάση του πληθωρισμού από το επόμενο έτος.

Γενικά, όσον αφορά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ αξιολογεί παράγοντες όπως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) αλλά και το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), ενώ παράλληλα διαχειρίζεται και το πρόγραμμα παροχής φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων (TLTRO).

Όπως επεσήμανε ο Philip Lane, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην El País, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε tapering, αν και το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, το οποίο και σε μεγάλο βαθμό κινείται ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου δανεισμού, συνυπολογίζεται στη χάραξη πολιτικής.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανέκαθεν ελάμβαναν αποφάσεις ως Ευρωπαίοι και όχι ως εκπρόσωποι των εθνικών τραπεζών τους, πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές και να τίθενται διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι, και συνεπώς η αποχώρηση του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και η «αλλαγή φρουράς» στη γερμανική βουλή κατά την εκτίμησή του δεν θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ – μάλιστα, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με πλειοψηφία ή και ορισμένες φορές με ομοφωνία, όπως έγινε και το περασμένο καλοκαίρι όσον αφορά την στρατηγική νομισματικής πολιτικής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα: Στο 3,4% τον Οκτώβριο

Ο γρίφος της νομισματικής πολιτικής – «Στοιχήματα» για το χρονοδιάγραμμα του tapering  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News