Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 19:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Monte dei Paschi: ΑΜΚ 3,5 δισ. ευρώ εξετάζει η Ρώμη

Μετά το ναυάγιο με τη UniCredit

Monte dei Paschi: ΑΜΚ 3,5 δισ. ευρώ εξετάζει η Ρώμη

Το ενδεχόμενο άντλησης «φρέσκων» κεφαλαίων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει την Monte dei Paschi di Siena, εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την UniCredit. 

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι θα ήθελαν να μοιραστούν το ρίσκο της κεφαλαιακής ενίσχυσης της ιστορικής -μα συνάμα εξαιρετικά προβληματικής- τράπεζας.  

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρώμη αναμένεται να διατηρήσει υπό κρατικό έλεγχο τη Monte Paschi μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2022, αναζητώντας μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση. 

Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης έως σήμερα, το ιταλικό δημόσιο έχει «κάψει» περισσότερα από 18 δισ. ευρώ για τη διάσωση της τράπεζας, η οποία θεωρείται η παλαιότερη σε όλη την Ευρώπη. 

Τον προηγούμενο μήνα, ενώ αναμενόταν η συμφωνία πώλησης στην UniCredit, τελικά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και η ιταλική τράπεζα αποχώρησε από το τραπέζι των συζητήσεων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές. 

Το σενάριο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι θα συνοδεύεται από μείωση θέσεων εργασίας και περικοπές δαπανών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η UniCredit είχε υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Monte Paschi σε περίπου 7 δισ. ευρώ, ένα ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών (2,5 δισ. ευρώ).  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Stress test: Στο ακραίο σενάριο η Monte θα έχανε όλο το κεφάλαιό της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News