Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 21:55
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Stress test: Στο ακραίο σενάριο η Monte θα έχανε όλο το κεφάλαιό της

Stress test: Στο ακραίο σενάριο η Monte θα έχανε όλο το κεφάλαιό της

Η Monte dei Paschi di Siena, η «γηραιότερη» τράπεζα του πλανήτη, θα έβλεπε το κεφάλαιό της να εξανεμίζεται σε μία σφοδρή οικονομική κρίση, όπως έδειξαν τα stress test που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ. 

Με βάση το χειρότερο σενάριο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) , η αναλογία κεφαλαίου κοινών μετοχών προς το αντισταθμισμένο στον κίνδυνο ενεργητικό της Monte μειώθηκε από 9,86% στο -0,1%, γεγονός που ουσιαστικά την καθιστά μη αξιόχρεη. Οι ρυθμιστικές αρχές χρησιμοποίησαν το σενάριο μίας πτώσης του ΑΕΠ κατά 3,6% στην Ε.Ε. με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 12,1% προκειμένου να διαπιστώσουν την επίδοση που θα παρουσιάσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών. 

Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία διέσωσε τη Monte το 2016, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη UniCredit για την πώληση μέρους της προβληματικής τράπεζας. Οταν ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορσέλ συζήτησε το ενδεχόμενο μίας πιθανής συμφωνίας με την Monte, τόνισε ότι η όποια εξαγορά δεν θα επηρέαζε την αναλογία κοινού μετοχικού κεφαλαίου της UniCredit. Η τελευταία συμπεριφέρθηκε πολύ καλύτερα στο ακραίο σενάριο της ΕΚΤ με τη δική της αναλογία να υποχωρεί από το 15,14% στο 9,22%.

Ωστόσο, άλλες μεγάλες τράπεζες υπέστησαν μεγάλη επιδείνωση στους ισολογισμούς τους με βάση το ακραίο σενάριο. Για παράδειγμα, η Deutsche Bank «είδε» την αναλογία του κεφαλαίου της να υποχωρεί από το 13,63% στο 7,43% και η Societe Generale από το 13,16% στο 7,54%. Παρότι δεν τίθεται θέμα για τις τράπεζες να περάσουν ή όχι τα stress test, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή οι εποπτικές αρχές τα χρησιμοποιούν για να υπολογίζουν εάν οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το κεφάλαιό τους και τι μερίσματα μπορούν να καταβάλουν. 

Το σύνολο των αποτελεσμάτων δείχνει ότι με βάση το χειρότερο σενάριο, ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να έχει μία αναλογία κοινού μετοχικου κεφαλαίου κοντά στο 10%, χαμηλότερα από το 15% σήμερα. «Η ανθεκτικότητα του κλάδου είναι μεγάλη σε όλες τις χώρες, όμως διαπιστώνουμε ένα μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τράπεζες που είναι περισσότερο εξαρτημένες από τα πιστωτικά τους χαρτοφυλάκια», όπως αναφέρει αξιωματούχος της ΕΒΑ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News