Business & Finance Κυριακή 24/10/2021, 14:15
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Monte dei Paschi: «Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις με τη UniCredit

Monte dei Paschi: «Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις με τη UniCredit

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και στην UniCredit για την πώληση της Banca Monte dei Paschi di Siena, επιφέροντας καίριο πλήγμα στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προσπάθησε να βάλει ένα τέλος στα προβλήματα της τράπεζας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομκών και η UniCredit τερμάτισαν τις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα, όπως φάνηκε τελικά, εμπόδια που σχετίζονταν με την κεφαλαιακή ένεση της Monte και των δραστηριοτήτων που θα αναλάμβανε η UniCredit στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με πηγές. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει λίγο αργότερα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Τα εμπόδια που προέκυψαν σήμαναν ότι οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Ιουλίου, βάσει της οποίας η όποια απόφαση δεν θα απαιτούσε κεφαλαιακές ενισχύσεις από μέρους της UniCredit. Ολες οι πλευρές πάντως έχουν αποφύγει κάθε σχόλιο μέχρι στιγμής. 

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορσέλ, όσο και η κυβέρνηση Ντράγκι πάλευαν εδώ και μήνες να καταλήξουν στους όρους μίας περίπλοκης συμφωνίας η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων τη διάσπαση της Monte και ότι το κράτος θα εξασφάλιζε μερίδιο σε αυτήν. Ενώ οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, η αβεβαιότητα παραμένει για τους 21.000 εργαζομένους της ιστορικής ιταλικής τράπεζας. 

Το βασικό σημείο σύγκρουσης στάθηκε το ποσό κεφαλαίου που χρειαζόταν η Monte προτού περάσει στον έλεγχο της UniCredit. Η τράπεζα είχε υποστηρίξει ότι χρειζόταν περί τα 7 δισ.ευρώ για να αποκαταστήσει το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της Monte και να καλύψει παράλληλα το κόστος αποζημίωσης των εργαζομένων. Ηταν τρεις φορές υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. 

Η ιταλική κυβέρνηση ωστόσο θα πρέπει να βρει μία λύση για τη Monte Paschi έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το αίτημα της Κομισιόν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News