Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 12:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τελευταίες ημέρες της αρχαιότερης τράπεζας της Ευρώπης

Από τον Μαύρο Θάνατο στο.... τέλος

Οι τελευταίες ημέρες της αρχαιότερης τράπεζας της Ευρώπης

Μετά από τουλάχιστον 500 χρόνια λειτουργίας, η παλαιότερη εν λειτουργία τράπεζα της Ευρώπης εισέρχεται στο τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας της. Ο λόγος για την Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία ετοιμάζεται να χωριστεί σε bad και good bank, με απορρόφηση των βιώσιμων assets από την UniCredit. 

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς διεξάγονται με πυρετώδεις ρυθμούς, με την ιταλική κυβέρνηση να ευελπιστεί να «ξεφορτωθεί» την -εδώ και μία δεκαετία- προβληματική τράπεζα έως το τέλος του 2021.  

Το τραπεζικό «καμάρι» της Τοσκάνης ιδρύθηκε το 1472 από μια σειρά επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν καταφέρει να επιζήσουν του «Μαύρου Θανάτου» (πανώλη). Μετά από πέντε και πλέον αιώνες λειτουργίας, ωστόσο, μετράει αντίστροφα για το οριστικό τέλος. 

Διαβάστε επίσης: Η ιταλική τράπεζα που πουλήθηκε έναντι μόλις 1 ευρώ

Η ιστορική τράπεζα αναμένεται να ρίξει τίτλους τέλους, με τα βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία να απορροφώνται από την UniCredit, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, η οποία εκτός απροόπτου θα αποκτήσει ένα πελατολόγιο 4 εκατ. ατόμων από την πλούσια περιοχή της Σιένας.  

Αυτό που πλέον «παίζεται» μεταξύ της κυβέρνησης και της UniCredit είναι, φυσικά, το αντίτιμο. Ο Μάριο Ντράγκι και το ιταλικό δημόσιο διεκδικούν ένα μικρό μερίδιο από το μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας ή ένα μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη της.

Οι τελευταίες ημέρες της αρχαιότερης τράπεζας της Ευρώπης-1

Επί σειρά αιώνων, η Monte dei Paschi αποτελούσε τον κύριο χρηματοδότη τοπικών επιχειρήσεων και αγροτών, συμβάλλοντας στην οικονομική αναγέννηση του ιταλικού βορρά. Μάλιστα, είχε επανειλημμένως διακριθεί για τη φιλανθρωπική της δραστηριότητα, χρηματοδοτώντας αφιλοκερδώς σημαντικά κοινωνικά και πολιτισμικά projects.  

Η αλυσίδα των λαθών

Η «κατηφόρα» για την ιστορική τράπεζα ξεκίνησε το 2007, όταν αποφάσισε να εξαγοράσει την Banca Antonveneta έναντι 9 δισ. ευρώ, ένα ποσό κατά 33% υψηλότερο σε σχέση με την αποτίμηση που είχε κάνει η Banco Santander λίγες εβδομάδες νωρίτερα.  

Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, η διοίκηση της Monte dei Paschi ξεκίνησε να επενδύει στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, τριπλασιάζοντας την έκθεσή της στο δεύτερο υψηλότερο χρέος της Ευρωζώνης -μετά της Ελλάδας. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι Ιταλοί δεν αγοράζουν τα σπίτια του 1 ευρώ;

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη (είχε τον μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων ανά κατάστημα) αποτέλεσαν μια αλυσίδα αρνητικών διοικητικών αποφάσεων, οι οποίες οδήγησαν την τράπεζα σε σοβαρή κρίση βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα το ιταλικό δημόσιο να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση του 2017, σηματοδοτώντας την κρατικοποίησή της.  

Σήμερα, η τράπεζα απασχολεί 21.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 2.500 αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους, ακόμη κι αν το deal με την UniCredit «χαλάσει». Κι αυτό, διότι ο Μάριο Ντράγκι έχει αποφασίσει, σε κάθε περίπτωση, να προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News