Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 22:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ανεβαίνουν οι τόνοι για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Οι περικοπές στις θέσεις εργασίας είναι το μείζον πρόβλημα για τα συνδικάτα και τους πολιτικούς

Ιταλία: Ανεβαίνουν οι τόνοι για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Πυρά δέχεται το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας από τα κόμματα της κυβέρνησης, τα οποία ζητούν εγγυήσεις για τους εργαζόμενους στην τράπεζα Monte dei Paschi. Οι τόνοι έχουν ανέβει στη γείτονα αφότου το υπουργείο ξεκίνησε αποκλειστικές συνομιλίες για να πουλήσει την παραπαίουσα τράπεζα της Τοσκάνης στην UniCredit.

Στο ιταλικό δημόσιο πέρασε στην κατοχή του το 64% της Monte dei Paschi (MPS), έπειτα από το σχέδιο διάσωσης ύψους 5,4 δισ. ευρώ το 2017. Η Ρώμη έχει δεσμευτεί να επιστρέψει την παλαιότερη τράπεζα του κόσμου σε ιδιώτες μέχρι τα μέσα του 2022, ωστόσο οι κεφαλαιακές της ανάγκες ύψους 2,5 δισ. ευρώ έχουν καταστήσει την εξεύρεση λύσης πιο επείγουσα.

Η UniCredit ξεκίνησε συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα για την εξαγορά «επιλεγμένων τμημάτων» της MPS, μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τα οποία έδειξαν ότι ένα παρατεταμένο οικονομικό σοκ θα εξαφάνιζε τα κεφάλαια της ιταλικής τράπεζας. 

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες πρόκειται να διαρκέσουν 40 ημέρες, προκάλεσε ένα μπαράζ αιτημάτων από τα κόμματα της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομίας Ντανιέλε Φράνκο να παρίσταται στο κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα. Το υπουργείο Οικονομικών, με την ελπίδα ότι τελικά θα δοθεί λύση ς, δεν είχε υπολογίσει την άμεση πολιτική αντίδραση.

«Δεν συμφωνούμε με την ιδέα της διάλυσης της τράπεζας. Οι ρίζες της MPS στην Τοσκάνη, οι εργαζόμενοι και το εμπορικό σήμα της πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε στο Reuters ο Αντόνιο Μισιάνι, του συγκυβερνώντος, κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Οι περικοπές στις θέσεις εργασίας είναι το μείζον πρόβλημα για τα συνδικάτα και τους πολιτικούς, καθώς αναμένεται να απολυθεί περί του ενός τρίτου των 21.000 εργαζομένων στην τράπεζα και αυτές οι περικοπές θα πρέπει να συμφωνηθούν πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την UniCredit.

«Οι περικοπές 6.000-7.000 θέσεων εργασίας είναι απλώς κάτι αδιανόητο, οι εργαζόμενοι χρειάζονται εγγυήσεις», αναφέρει στο Reuters ο Τζούλιο Σεντεμέρο, βουλευτής στο κόμμα Λέγκα του Βορρά. Τα συνδικάτα έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερει ο Λάντο Μαρία Σιλεόνι Maria Sileoni, επικεφαλής της τραπεζικής ένωσης FABI.

Για να προχωρήσει με τη διάσωσή της, η MPS είχε συμφωνήσει να απολύσει 4.800 υπαλλήλους στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης έως το 2021.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News