Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 11:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πιο αργός ο ρυθμός υποχώρησης του πληθωρισμού  

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πιο αργός ο ρυθμός υποχώρησης του πληθωρισμού  

Η υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένεται για το επόμενο έτος, ωστόσο ο ρυθμός της εξασθένισής του ενδεχομένως να είναι πιο αργός σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Την προειδοποίηση αυτή εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα Παρασκευή, διά στόματος του αντιπροέδρου της.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο Λουίς ντε Γκίντος, ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός το επόμενο έτος αναμφίβολα θα επιβραδυνθεί, αλλά η ένταση της πτώσης ίσως δεν είναι αυτή που περιμέναμε πριν από λίγους μήνες».

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 4% (4,1%) τον περασμένο μήνα, ρυθμός υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2% και θα συνεχίσει να είναι υψηλότερος τους επόμενους μήνες λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και τη ναυτιλία, αλλά και από ορισμένες αυξήσεις σε φόρους, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είχε υποστηρίξει ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, η ανάκαμψη της ζήτησης και τα προβλήματα στην προσφορά ωθούν προς το παρόν τον πληθωρισμό. Ενώ ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, οι παράγοντες θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα παραμείνει κάτω από τον στόχο 2%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Βραχείας πνοής το 2% στον πληθωρισμό 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News