Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 11:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Προβληματισμός από το ιστορικό ρεκόρ του κόστους στη μεταποίηση

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού πρβληματίζει τις επιχειρήσεις

Ευρωζώνη: Προβληματισμός από το ιστορικό ρεκόρ του κόστους στη μεταποίηση

Η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, ωστόσο τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι συνεπακόλουθες καθυστερήσεις στις παραδόσεις πρώτων υλών αλλά και τελικών προϊόντων, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα στις 58,3 μονάδες, ένα χαμηλό οκτώ μηνών, από τις 58,6 μονάδες του Σεπτεμβρίου και έναντι της αρχικής ανάγνωσης για τιμή του δείκτη στις 58,5 μονάδες. Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, η μεταποίηση σημείωσε την τρίτη καλύτερη επίδοση στα χρονικά. 

Την ίδια ώρα οι μεγάλες ελλείψεις σε πρώτες ύλες έδωσαν την ευκαιρία στους προμηθευτές να ανεβάσουν τις τιμές τους και η αύξηση αυτή των τιμών, είχε σαν αποτέλεσμα ο δείκτης των τιμών κόστους να σημειώσει ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τα μέσα του 1997, όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη έρευνα. Συγκεκριμένα ο δείκτης τον Οκτώβριο ανέβηκε στις 89,5 μονάδες, αισθητά υψηλότερα από τις 86,9 μονάδες του Σεπτεμβρίου. 

Παράλληλα, ο δείκτης που μετράει την παραγωγή των επιχειρήσεων, διολίσθησε σε χαμηλό από τον Ιούνιο του 2020, στις 53,3 μονάδες, από 55,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. 

«Οι μεταποιητές στην Ευρωζώνη ανέφεραν ότι η κατάσταση σιτς εφοδιαστικές αλυσίδες επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο, κάτι που επιβάρυνε την ανάπτυξη της παραγωγής αισθητά κατά τη διάρκεια του μήνα», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Ουίλιαμσον. 

«Οι συνήθεις χρόνοι παράδοσης για τις πρώτες ύλες επιμηκύνθηκαν σε βαθμό που έχει εμφανισθεί μόνο δύο φορές σε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα που καταγράφονται τα δεδομένα της έρευνας, καθώς οι επιχειρήσεις για άλλη μια φορά ανέφεραν ότι η ζήτηση υποσκέλισε την προσφορά, σε μια ευρεία γκάμα πρώτων υλών και εξαρτημάτων», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού πρβληματίζει τις επιχειρήσεις, ειδικότερα μετά την τελευταία συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή ενδεχομένως να διαρκέσει περισσσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα: Η τρίτη ιστορικά καλύτερη επίδοση της μεταποίησης τον Οκτώβριο

Λαγκάρντ: Βραχείας πνοής το 2% στον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News