Business & Finance Παρασκευή 29/10/2021, 12:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα εις ύψος ο πληθωρισμός: 4,1% στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα

Εκρηκτική άνοδος στις τιμές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 23,5% τον Οκτώβριο μετά από αύξηση 17,6% τον Σεπτέμβριο

Άλμα εις ύψος ο πληθωρισμός: 4,1% στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα

Δίχως όρια για άλλον ένα μήνα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, συνεχίζοντας όχι μόνο να ίπταται αλλά να ανεβαίνει ακόμη υψηλότερα τον Οκτώβριο και να καταγράφει ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ σκαρφάλωσε στο 4,1% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση (ιστορικό ρεκόρ από το το 2008), από 3,4% τον Σεπτέμβριο και έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 3,7%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,8%. 

Το ποσοστό 4,1%είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος έχει ορισθεί στο 2% μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της στρατηγικής της. 

Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 23,5% τον Οκτώβριο μετά από αύξηση 17,6% τον Σεπτέμβριο, ήταν ο κυριότερος ωθητικός παράγοντας για την επιτάχυνση του πληθωρισμού, παράγοντας στον οποίο εστίασε χθες και η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης για τη νομισματική της πολιτική. 

Στους υπόλοιπους τομείς η άνοδος σε καμία περίπτωση δεν έφθασε σε αυτά τα επίπεδα, καθώς οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,1%, από 1,7% τον Σεπτέμβριο, στα βιομηχανικά προϊόντα που δεν σχετίζονται με την ενέργεια η αύξηση διαμορφώθηκε στο 2%, από 2,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε τρόφιμα αλκοόλ και είδη καπνού η άνοδος των τιμών παρέμεινε τον Οκτώβριο στο 2%. 

Άλμα εις ύψος ο πληθωρισμός: 4,1% στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα-1

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στο αλκοόλ, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 2,1% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία, από 1,9% και 0,4% τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα. 

Υψηλά κινήθηκε και στην Ελλάδα ο πληθωρισμός, ο οποίος ανέβασε αισθητά ταχύτητα από το 1,9% του Σεπτεμβρίου στο 3% σε ετήσια βάση. Ωστόσο εκείνο που είναι ανησυχητικό είναι η άνοδος κατά 1,7% σε μηνιαία βάση, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο για χώρα της Ευρωζώνης, πίσω μόνο από το 1,8% του Βελγίου. 

Στις χώρες της Βαλτικής η άνοδος του πληθωρισμού παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς σε ετήσια βάση σε Λιθουανία και Εσθονία κατέγραψε ποσοστό 8,2% και 7,4% αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε σε Μάλτα (1,4%) και Πορτογαλία (1,8%).

Άλμα εις ύψος ο πληθωρισμός: 4,1% στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα-2

Η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η Κριστίν Λαγκάρντ χθες γι άλλη μια φορά επανέλαβε ότι η επιτάχυνση αυτή του πληθωρισμού είναι παροδική, ωστόσο όπως διευκρίνισε η διάρκειά της ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. 

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλίδα οικονομολόγος εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον παρακάτω συνδυασμό:  

  • Πρώτον, οι τιμές της ενέργειας –ειδικά για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια– έχουν αυξηθεί απότομα. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός της ενέργειας αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού.  
  • Δεύτερον, οι τιμές ανεβαίνουν επειδή η ανάκαμψη της ζήτησης που σχετίζεται με το άνοιγμα της οικονομίας υπερβαίνει την προσφορά. Αυτή η δυναμική είναι ιδιαίτερα ορατή στις τιμές των καταναλωτικών υπηρεσιών, καθώς και στις τιμές των αγαθών που επηρεάζονται περισσότερο από τις ελλείψεις στην προσφορά. 
  • Και τέλος, οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την άρση της μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία, εξακολουθούν να συμβάλλουν σε υψηλότερο πληθωρισμό. 

Το επόμενο διάστημα

Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής το επόμενο διάστημα θα είναι ένα πρόβλημα με δύσκολη λύση, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, σε εξοπλισμό και προσωπικό καθυστερεί την παραγωγή. Κάτι για το οποίο αναφέρθηκε και η επικεφαλής της ΕΚΤ χθες. 

Τα προβλήματα αυτά έχουν προβληματίσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως έδειξε και έρευνα που διεξήγαγε η ΕΚΤ. Σύμφωνα με αυτή, το 30% των εταιρειών που συμμετείχαν θεωρούν ότι τα προβλήματα εφοδιασμού και οι αυξανόμενες τιμές στις πρώτες ύλες θα μεταφερθούν και στο 2022, ίσως και ακόμη πιο μετά, με ένα μικρότερο ποσοστό να θεωρεί ότι προβλήματα αυτά θα διαρκέσουν 6 με 12 μήνες. 

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις λόγοι για την εκτίναξη του πληθωρισμού

Εντείνεται το κύμα ανατιμήσεων – Τι «καίει» την τσέπη των καταναλωτών

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News