Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 16:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπληξη από την Τράπεζα της Αγγλίας – Δεν αύξησε τα επιτόκια

Παρέμειναν στο 0,1%

Έκπληξη από την Τράπεζα της Αγγλίας – Δεν αύξησε τα επιτόκια

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, κόντρα στις προσδοκίες των επενδυτών ότι θα γινόταν η πρώτη σημαντική τράπεζα, η οποία θα προχωρούσε σε αύξηση επιτοκίων μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η νομισματική επιτροπή της Bank of England με ψήφους 7 – 2 τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων και με ψήφους 6 -3 υπέρ της συνέχισης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 875 δισ. στερλινών.

Ταυτόχρονα, αμετάβλητο με ομοφωνία έμεινε και το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, ύψους 20 δισ. λιρών.

Αφού η κεντρική τράπεζα δεν έκανε το μεγάλο βήμα στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές προεξοφλούν πλέον ότι θα το κάνει τον Δεκέμβριο, προχωρώντας στο πρώτο στάδιο για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, η Bank of England με το ξέσπασμα της πανδημίας υιοθέτησε υπερχαλαρά νομισματικά μέτρα, με διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εθνικές οικονομίες έχουν επιστρέψει σε μεγάλο ποσοστό στην προ-Covid κατάσταση, πλέον οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το πότε ακριβώς θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων.

Η αμερικανική Federal Reserve, παρότι χθες ανακοίνωσε την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, εκτιμώντας πάντως ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά από το β’ ή το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους. 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο του 2022, μεταθέτοντας για το 2023 την πρώτη αύξηση επιτοκίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News