Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 14:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tράπεζα Αγγλίας: Σταθερό το QE, παράταση μέτρων για ΜμΕ

Tράπεζα Αγγλίας: Σταθερό το QE, παράταση μέτρων για ΜμΕ

Εν αναμονή της έκβασης των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καθορίσουν τις σχέσεις τους στη μετα-Brexit εποχή, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, παρατείνοντας όμως το πρόγραμμα δανειοδότησης επιχειρήσεων κατά έξι μήνες, έως τις 31 Οκτωβρίου του 2021. Την ίδια στιγμή, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι το νέο lockdown θα έχει αντίκτυπο στις οικονομικές προοπτικές της βρετανίας στις αρχές του 2021.

Οι νέα αξιωματούχοι του διοικητικού συμβουλίου της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, με επικεφαλής τον διοικητή, Άντριου Μπέιλι, ψήφισαν ομόφωνα να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο στο 0,1% και το στόχο για αγορές ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 895 δισ. στερλίνες(1,2 τρισ. δολάρια).

Παράλληλα, αποφάσισαν να παρατείνουν το δανειακό πρόγραμμα για επιχειρήσεις, το επονομαζόμενο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά έξι μήνες, συμβάλλοντας στη διοχέτευση μεγαλύτερης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ανακοινώνονται δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου κι ακόμη Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει στους όρους της εμπορικής συμφωνίας. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στο πλαίσιο του τελευταίου lockdown για τη συγκράτηση των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι αυστηρότεροι των αρχικών εκτιμήσεων και συνεπάγονται ισχυρότερο πλήγμα για την οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η βρετανική κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 150 δισ. στερλίνες προ έξι εβδομάδων, ώστε να προσφέρει στήριγμα στη βρετανική οικονομία εν μέσω της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο και επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα προ πανδημίας μετά το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News