Business & Finance Πέμπτη 5/08/2021, 17:19
BUSINESS & FINANCE

BoE: Αμετάβλητο στο 0,1% το επιτόκιο – Αύξηση του πληθωρισμού έως το 4%

BoE: Αμετάβλητο στο 0,1% το επιτόκιο – Αύξηση του πληθωρισμού έως το 4%

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), καθώς το βασικό επιτόκιο παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο 1,25 τρισ. δολάρια.

Η σημερινή απόφαση θεωρούταν αναμενόμενη από τους επενδυτές, οι οποίοι πάντως θεωρούν ζήτημα χρόνου την σταδιακή απόσυρση των διευκολυντικών νομισματικών μέτρων.

Εξάλλου, η ίδια η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει περίπου στο 4%, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτηση η μετριοπαθής σύσφιγξη της πολιτικής κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο ρυθμός αύξησης των τιμών.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό θα είναι παροδική, καθώς σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο δείκτης τιμών θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν θορυβήσει αρκετές κεντρικές τράπεζες, αρκετές εκ των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης των υπερχαλαρών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της υπερθέρμανσης των οικονομιών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News