Business & Finance Δευτέρα 25/10/2021, 18:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι λόγω Covid – Τι έδειξε report της Fed

Συνταξιούχοι λόγω Covid – Τι έδειξε report της Fed

Πρόωρη συνταξιοδότηση επέλεξαν 3 εκατομμύρια Αμερικανοί εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Fed.

Ειδικότερα, επικεφαλής οικονομολόγος της Fed στο St. Luis, o Miguel Faria E Castro συνέκρινε τον αριθμό των εργαζομένων που έβγαιναν σε σύνταξη τα τελευταία χρόνια και όσων επέλεξαν να βγουν εν μέσω πανδημίας. Διαπίστωσε ότι μέχρι τον Αύγουστο υπήρχαν περίπου 3 εκατ. επιπλέον συνταξιούχοι σε σχέση με το μέσον όρο των προηγούμενων ετών, ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών ήταν baby boomers, δηλαδή ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 57-66 ετών. Όσοι επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση αποτελούν περίπου τους μισούς από τους περίπου 5.25 εκατ. Αμερικανούς που εξήλθαν από την αγορά εργασίας στο τελευταίο 19 μηνο από την επέλαση της πανδημίας.

Συνταξιούχοι λόγω Covid – Τι έδειξε report της Fed-1

Ο ίδιος έδωσε δύο πιθανές εξηγήσεις στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Αφενός, πρόκειται ιδίως για άτομα προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αφετέρου, από την επέλαση της πανδημίας έχει σημειωθεί αύξηση στην αξία των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή άνοδος στα χρηματιστήρια και στην αγορά κατοικιών.

Διαβάστε επίσης: Ποια χώρα έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό – Και ποια το χειρότερο

«Οι βασικές θεωρίες της συμπεριφοράς των νοικοκυριών προβλέπουν πως όταν οι άνθρωποι γίνονται πλουσιότεροι, δουλεύουν λιγότερο και υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η άνοδος της αξίας των περιουσιακών στοιχείων επηρέασε τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας σε προηγούμενες υφέσεις, ιδίως για όσους βρίσκονται πιο κοντά στη συνταξιοδότηση», επεσήμανε ο ίδιος.

Ένα σοβαρό ερώτημα για την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι εάν όσοι επέλεξαν πρώιμη συνταξιοδότηση θα επανέλθουν στην αγορά εργασίας. O Castro επεσήμανε πως η επιστροφή τους θα εξαρτηθεί από προσωπικούς παράγοντες σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση της αγοράς εργασίας.

Πηγή: MarketWatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News