Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 21:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Άλυτη η εξίσωση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις – Πιθανό βαρίδι για τους καταναλωτές

ΗΠΑ: Άλυτη η εξίσωση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις – Πιθανό βαρίδι για τους καταναλωτές

Αριθμός ρεκόρ αμερικανικών επιχειρήσεων δήλωσε το Σεπτέμβριο ότι παρουσιάζει έλλειψη σε προσωπικό, ενώ παράλληλα μία πρωτοφανής μερίδα αυτών ανακοίνωσε αύξηση των αποδοχών προκειμένου να προσελκύσει εργαζομένους, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο το 51% των αμερικανικών εταιρειών είχε κενές θέσεις εργασίας, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο κατά 1%. Το ποσοστό του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη προσφορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από το 1986, βάσει των στοιχείων της Ομοσποδίας. Μάλιστα, το 41% των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή ιστορικό υψηλό, δήλωσε ότι αύξησε τους μισθούς.

Για την πλειονότητα των μικρών εργοδοτών, το κόστος εργασίας είναι το μεγαλύτερο λειτουργικό έξοδο και οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να μετακυλύσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές αυξάνοντας τις τιμές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ομοσπονδίας, Bill Dunkelberg.
Επίσης ποσοστό ρεκόρ των μικρών επιχειρήσεων, της τάξης του 30%, σκοπεύει να αυξήσει τους μισθούς μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού. Μεταξύ των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν ή προσπαθούν να πραγματοποιήσουν προλήψεις, το 92% δήλωσε ότι υπάρχουν ελάχιστοι ή κανένας ενδιαφερόμενος που να πληροί τα κριτήρια για τις κενές θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, ιδίως στον κατασκευαστικό κλάδο 8 από τις 10 εταιρείες δηλώνουν επίσης πως έχουν λίγους ή καθόλου καταρτισμένους αιτούντες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News