Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιους κλάδους γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Σε ποιους κλάδους γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις

Σε πλήρη ανάκαμψη βρίσκεται η αγορά εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επέκταση των εμβολιασμών να λειτουργούν ευεργετικά στην αύξηση των προσλήψεων. 

Φυσικά, κάθε κλάδος της οικονομίας έχει διαφορετικό αποτύπωμα σε αυτή την προσπάθεια και επομένως, διαφορετικό μερίδιο στην επιστροφή της απασχόλησης στα προ-πανδημίας επίπεδα του 2019. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στις χώρες της Ε.Ε. η υψηλότερη συνεισφορά στις νέες θέσεις εργασίας εντοπίστηκε στον κλάδο της διαμονής και της εστίασης, κάτι απολύτως φυσιολογικό αν αναλογιστούμε ότι επρόκειτο για τον τομέα με τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα στην πανδημία. 

Horizontal bar chart: recent job starters (% of employment, age group 15-64) by economic activity in the EU, Q2 2021

Συγκεκριμένα, το μερίδιο στις νέες θέσεις εργασίας έφθασε το 11%. Δηλαδή, περισσότερες από μία στις 10 προσλήψεις αφορούσε εργαζόμενους στη διαμονή και την εστίαση. 

Στη δεύτερη θέση ακολούθησαν οι κλάδοι της τέχνης – διασκέδασης – ψυχαγωγίας και της υποστήριξης υπηρεσιών, οι οποίες συνείσφεραν το 6% των νέων θέσεων εργασίας. 

Την τρίτη θέση μοιράστηκαν οι κλάδοι της αγροτοκαλλιέργειας – αλιείας και των κατασκευών, οι οποίοι δημιούργησαν το 5% των νέων θέσεων εργασίας.  

Στον αντίποδα, το μικρότερο μερίδιο είχαν ο κλάδος της εκπαίδευσης και ο κλάδος της δημόσιας διοίκησης – άμυνας, οι οποίες αντιπροσώπευσαν λιγότερο από το 3% των προσλήψεων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News