Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 16:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «επιστροφή» της WeWork – Από σήμερα στη Wall Street

Η «επιστροφή» της WeWork – Από σήμερα στη Wall Street

Περίπου δύο χρόνια μετά την επεισοδιακή προσπάθεια να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, η εταιρεία μίσθωσης γραφείων WeWork επανεκκίνησε τις προσπάθειες και από σήμερα η μετοχή της θα βρίσκεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς αυτή τη φορά χάρη στην συγχώνευση της WeWork με την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPAC) BowX Acquisition Corp, μέσω της οποίας η αποτίμησή της αγγίζει τα 9 δισ. δολάρια.

Η αποτυχημένη απόπειρα του 2019

Η WeWork ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με εξαιρετικά καλούς οιωνούς τις προσπάθειες για αρχική δημόσια προσφορά. Χάρη στις καινοτόμες ιδέες και την ταχύτατη εξάπλωσή της, η εταιρεία στις καλές της εποχές είχε αποτιμηθεί στα 47 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι επενδυτές άρχισαν να αμφισβητούν το επιχειρηματικό της μοντέλο και τον τρόπο διακυβέρνησης της εταιρείας, καθώς και τον ιδρυτή και – τότε – CEO της WeWork Adam Newmann. Η εταιρεία αντιμετώπισε μία σειρά οικονομικών δυσκολιών, τις οποίες αντιμετώπισε με εκποίηση ενός μέρους του δικτύου της WeWork στον πλανήτη και με μαζικές απολύσεις.

Η αποτίμησή της έφτασε μέσα σε λίγους μήνες τα 2,9 δισ. δολάρια. Η δραματική αυτή μείωση της αξίας της εταιρείας που θεωρείται εκ των πρωτοπόρων αναφορικά με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου συστέγασης επιχειρήσεων σε κοινόχρηστους χώρους, ήρθε αφότου η SoftBank αναγκάσθηκε να επεκτείνει την χρηματοπιστωτική γραμμή για να διασωθεί η startup.

Ανάκαμψη

Ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού όλο και περισσότεροι στρέφονταν προς την τηλεργασία. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες αυξάνεται η ζήτηση για ευέλικτους χώρους εργασίας, γεγονός που έδωσε ώθηση στην εταιρεία.

Τον Μάρτιο, ανακοίνωσε τη συγχώνευση με την εταιρεία SPAC, η οποία και ολοκληρώθηκε χθες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην η BowX Acquisition συγκέντρωσε 420 εκατ. δολάρια μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς τον Αύγουστο του 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News