Business & Finance Παρασκευή 15/10/2021, 15:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Επιταχύνθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες κατέβασαν απότομα ταχύτητα το γ΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Επιταχύνθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα παρά τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση. Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι φόβοι είναι έκδηλοι ότι οι ελλείψεις στις προμήθειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα κατά την περίοδο των γιορτών.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο έτρεξαν με ρυθμό 0,7%, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο της τάξεως του 0,2%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των δομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% τον περασμένο μήνα μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 2,6% τον Αύγουστο. 

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,9% και εξαιρουμένων των πωλήσεων των οχημάτων κατά 15,6%. 

Παράλληλα, τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα για να δείξουν ότι οι λιανικές πωλήσεις έτρεξαν με ρυθμό 0,9% αντί για 0,7% της προηγούμενης ανάγνωσης του δείκτη.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, κατέβασαν απότομα ταχύτητα το γ΄ τρίμηνο μετά από έναν ισχυρό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών για το τρίτο τρίμηνο κάνουν λόγο περί του 2%.

Οι λιανικές πωλήσεις αφορού ως επί το πλείστον αγαθά, με τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των ταξιδιών και των ξενοδοχείων να αποτελούν το υπόλοιπο μέρος των καταναλωτικών δαπανών. Τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι η μόνη κατηγορία υπηρεσιών στην έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News