Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 16:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: «Μηδέν εις το πηλίκον» για τις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

Αυξήθηκαν οι δαπάνες στα μπαρ και στα εστιατόρια

ΗΠΑ: «Μηδέν εις το πηλίκον» για τις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

«Πάτησαν φρένο» απροσδόκητα οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο παρουσιάζοντας μηδενική μεταβολή σε μηνιαία βάση, σε έναν μήνα κατά τον οποίο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό δώδεκα ετών. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα έμειναν στο 0%, έναντι του αναθεωρημένου 10,7% του Μαρτίου, από 9,7%, καθώς τα χρήματα της εφάπαξ καταβολή των 1.400 δολαρίων τον Μάρτιο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, προφανώς τον Απρίλιο ήταν πολύ λιγότερα. 

Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις «εκτοξεύθηκαν» στο 51,22%, από 29,01% τον Μάρτιο, ωστόσο να σημειωθεί ότι τον περυσινό Απρίλιο η κρίση και ο πανικός από την πανδημία του κορωνοϊού είχαν φθάσει στο αποκορύφωμά τους, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν σχεδόν τα πάντα. 

Το μηδενικό ποσοστό μεταβολής διαμορφώθηκε, καθώς η αύξηση 2,9% στις πωλήσεις οχημάτων, αντισταθμίσθηκε από την υποχώρηση στις δαπάνες σε άλλες αγορές. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Reuters, οι πωλήσεις στα καταστήματα ενδυμάτων υποχώρησαν κατά 5,1%, ενώ πτώση καταγράφηκε και στις πωλήσεις σε αθλητικά είδη και ελεύθερου χρόνου, στα μουσικά όργανα και στα βιβλιοπωλεία. Υποχώρηση 0,6% καταγράφηκε στις διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις και 0,4% στα καταστήματα κατασκευαστικών υλικών. 

Ωστόσο αυξήθηκαν οι δαπάνες στα μπαρ και στα εστιατόρια, οδηγώντας σε μια αύξηση 3% στις πωλήσεις τους, μια θετική μεταβολή μετά το άλμα 13,5% του Μαρτίου, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, οι πωλήσεις έχουν «εκτροχιασθεί» κατά +116,8%. 

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2021 οι καταναλωτικές δαπάνες που αναλογούν στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, έτρεξαν με ρυθμό 10,7% σε ετήσια βάση, συνεισφέροντας ένα ποσοστό 7,02%, στο 6,4% της ανάπτυξης που κατέγραψε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News