Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 16:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ανέβασαν απότομα ταχύτητα οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο 

ΗΠΑ: Ανέβασαν απότομα ταχύτητα οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο 

Με το «γκάζι πατημένο» κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, μια ενίσχυση που βρήκε την αμέριστη στήριξη από τα πρώτα χρήματα που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των Αμερικανών από το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη, οι λιανικές πωλήσεις έτρεξαν με ρυθμό 9,8% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, έναντι αναθεωρημένης πτώσης 2,7% από 3% των προηγούμενων εκτιμήσεων τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση η μεταβολή είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 28,16%. 

Τα 1.400 δολάρια που έλαβαν ως επιπλέον επίδομα οι Αμερικανοί, η επέκταση της στήριξης ύψους 300 δολαρίων ανά εβδομάδα για τους ανέργους σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση με την πανδημία της Covid-19 να βελτιώνεται, είχαν άμεσο αποτέλεσμα στις λιανικές πωλήσεις. 

Την ισχυρή αυτή ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων την είχε προβλέψει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως έδειξαν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή της, όπου οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν ενισχυθεί. 

Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την επίδοση της αμερικανικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για ανάπτυξή της 9,8% το α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, από ρυθμό 4,3% το δ΄ τρίμηνο του 2020. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 7%, που θα είναι ο ταχύτερος από το 1984, σε αντίθεση με την ύφεση 3,5% του 2020, η χειρότερη επίδοση σε 74 χρόνια. 

Αισιόδοξα μηνύματα όμως ήρθαν και από την αγορά εργασίας, καθώς σε ξεχωριστή του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν αισθητά, στις 576.000, από 769.000 μια εβδομάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων για 700.000 αιτήσεις. 

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης μετά το χτύπημα της πανδημίας που διέγραψε 22 εκατ. θέσεις, ωστόσο έχει ακόμη απόσταση να διανύσει προκειμένου να φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα. Επί του παρόντος, περί των 8,4 εκατ. Αμερικανών παραμένουν ακόμη εκτός αγοράς εργασίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News