Business & Finance Τρίτη 16/03/2021, 15:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ 

Μεγάλη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ 

Οι λιανικές πωλήσεις κατέβασαν απότομα ταχύτητα στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, υποχώρησαν στο -3%, από το άλμα του αναθεωρημένου 7,6% (από 5,3%) τον Ιανουάριο. 

Η υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων τον προηγούμενο μήνα ήταν αναμενόμενη, όχι όμως τέτοιας κλίμακας, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters να κάνουν λόγο για ρυθμό -0,5%. 

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, των καυσίμων, των δομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, η πτώση του Φεβρουαρίου ήταν ακόμη μεγαλύτερη στο -3,5%, από το αναθεωρημένο επί τα βελτίω 8,7% τον Ιανουάριο. 

Η μεγάλη αυτή πτώση είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασής τους, η οποία αρχίζει σήμερα Τρίτη.

Ο Φεβρουάριος ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο οι Αμερικανοί δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση (τα εφάπαξ 600 δολάρια από το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 900 δισ. δολαρίων, δόθηκαν τον Ιανουάριο από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Όπως επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής της Wells Fargo, Σαμ Μπούλαρντ, «με πολλά νοικοκυριά να λαμβάνουν τα 1.400 δολάρια κατά άτομο, από το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, αναμένουμε οι λιανικές πωλήσεις να πάρουν νέα ώθηση τους επόμενους μήνες». Άλλωστε με τα προγράμματα εμβολιασμού να συνεχίζονται, η οικονομία θα ανοίξει περαιτέρω.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ήδη από το α΄ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία θα ανεβάσει σημαντικά ταχύτητα, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για ρυθμό 6% σε ετήσια βάση, από 5,5% των προηγούμενων προβλέψεων, ενώ για το σύνολο του 2021, αναμένει ανάπτυξη 7%. 

Ο ρυθμός αυτός θα είναι ο ταχύτερος από το 1984, μετά την ύφεση του 3,5% πέρυσι, η χειρότερη επίδοση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο σε 74 χρόνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News