Business & Finance Παρασκευή 15/10/2021, 11:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βροχή…απεργιών στις ΗΠΑ: Τι συμβαίνει με τον Striketober

Βροχή…απεργιών στις ΗΠΑ: Τι συμβαίνει με τον Striketober

Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ή προειδοποιήσει για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβριο, κάτι που είχε πολλά χρόνια να συμβεί. Τα αμερικανικά μέσα έχουν ήδη ονομάσει το φαινόμενο Striketober (από τις λέξεις strike= απεργία και October= Οκτώβριος), το οποίο έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς παρατηρείται επίσης ένα τσουνάμι παραιτήσεων. Έχοντας πιεστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι τώρα διεκδικούν καλύτερες συνθήκες. 

Την Πέμπτη 10.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία αγροτικών μηχανημάτων John Deere πραγματοποίησαν απεργία ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις και καλύτερη ρύθμιση του ωραρίου. Ήταν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στις ΗΠΑ από το 2019. Την ερχόμενη Δευτέρα έχουν προγραμματίσει απεργία περίπου 60.000 μέλη σωματείου εργαζομένων σε τηλεοπτικά και κινηματογραφικά συνεργεία, ενώ 24.000 νοσηλευτές/τριες θα ακολουθήσουν πιθανότα. 

Στις αρχές Οκτωβρίου είχαν επίσης προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις 700 νοσηλευτές στη Μασαχουσέτη, 2.000 υγειονομικοί σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και 1.400 εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Kellogg στο Μίσιγκαν, τη Νεμπράσκα, την Πενσιλβάνια και τον Τενεσί. 

Τα συνδικάτα στις ΗΠΑ που επί δεκαετίες βρίσκοταν σε «ύφεση», έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, βλέπουν τα μέλη τους να αυξάνονται και διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζομένους στον απόηχο μίας επώδυνης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. 

Χθες η Αλεξάντρια Οκέσιο Κορτέζ των Δημοκρατικών εξέφρασε την υποστήριξή της χρησιμοποιώντας το hashtag #Striketober, που έχει γίνει viral.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις ζητούν αυξήσεις στους μισθούς της τάξης του 4%, για να καλυφθεί και ο υψηλός πληθωρισμός, αλλά και να μπει φρένο στις υπερωρίες ή να δοθούν μεγαλύτερα διαλείμματα για να αποφευχθεί το burn out που βίωσαν κατά την πανδημία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News